Nem mind magyar, ami hazai

2020.03.02. 14:36

Egy tojás is lehet nyitott könyv – érdemes odafigyelni az élelmiszerek jelöléseire

Sorozatunkban legutóbb az élelmiszer jelölésével, vásárlásával kapcsolatos kérdésekre, felvetésekre válaszoltak a fogyasztóvédők. Kiderült, nem mind hazai, ami magyar, és a tojásról szinte mindent megtudhatunk a nyomtatott információkból.

K. A.

Mindent megmutat a jelölés.

Forrás: ILLUSZTRÁCIÓ: NÉBIH

– Divatos magyar terméket vásárolni. Honnan tudom, hogy tényleg azt veszek, vagy csak hazainak mondják az adott élelmiszert?

– Az elmúlt néhány évben valóban nőtt a magyar élelmiszerek iránti igény, a boltok polcain ugyanakkor megjelent számos olyan, magyar származásra utaló jelölés, amelyek között nehéz eligazodni. A rendelet három kategóriát határoz meg: magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék. Ezek információt adnak a fogyasztónak arról, hogy az élelmiszer, vagy annak összetevői kizárólag vagy részben származnak-e Magyarországról, vagy csak a feldolgozás történt hazánkban.

Mikor magyar?

A legszigorúbb „magyar termék” megnevezés növényi és állati eredetű áru esetében csak akkor alkalmazható, ha a növény begyűjtése, tisztítása, kezelése, illetve az állat születése, keltetése, felnevelése, termelésbe állítása és csomagolása Magyarországon történik. Feldolgozatlan élelmiszerre akkor alkalmazható, ha a felhasznált alaptermék magyar eredetű, és előállításakor valamennyi eljárást itthon végeztek. A feldolgozott élelmiszerre akkor igaz, ha a termék előállításához felhasznált valamennyi összetevő Magyarországról származik. Kivétel a nálunk nem bányászható só, vagy termeszthető fűszerek.

Mindent megmutat a jelölés.
Fotó: ILLUSZTRÁCIÓ: NÉBIH

Minőség

– Körültekintően szeretnék tojást venni, de nem tudom, mit jelentenek a rajta lévő jelölések.

– Az étkezési tojásokat és dobozukat a termelés helyén vagy a csomagolóközpontban kötelező jelölni. A tojásokat „A” és „B” minőségbe sorolják, a kereskedelemben azonban csak az előbbivel találkozhatunk. A tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák, a négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed.

Tartási mód

A nyomon követés érdekében az „A” minőségű tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot. A jelölés első részében a 0: ökológiai tartású, biotakarmánnyal etetett madarak tojásait jelöli, az 1-es a szabad tartást. A 2-es az alternatív vagy mélyalmos, ezek a tyúkok egy nagy csarnokban vannak, némi mozgási lehetőséggel, a 3-as a ketreces tartási rendszer.

A jelölés második része az ország ISO kódja, ebből a vevő megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazai tojást. Harmadik rész a megye vagy főváros kódja, a 01-20 közötti számból az 5-ös jelöli Csongrád megyét. Van tovább is, de az már inkább a szakmának szól, az állat-egészségügyi kerület sorszáma például csupán egy karakter.

Járt már pórul közösségi közlekedéssel

A gép nem ember, mégis hibázik – hova forduljunk, ha rossz jegyet ad ki a buszállomáson vagy a vasúti pályaudvaron az automata? Hol reklamálhatunk, ha sérelmezzük az ellenőr hangnemét, nem érezzük jogosnak a büntetést? Magyarországon előfordul, hogy késik a vonat vagy a távolsági busz. Hová fordulhat, ha ebből komolyabb kára származik? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a panaszfal@delmagy­ar.hu címre várjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában