Korszerűbb lett a VÉSZ

2020.03.04. 15:05

Egyszerűsítették A katasztrófavédelem mobilapplikációját, amely hangos funkciót is kapott

Egyszerűsödött a menürendszere, az adott területet elhagyva is megérkeznek az értesítések, és továbbra is jönnek hírek a balesetekről és a tüzekről is. A gyengénlátók pedig nagykontrasztos üzemmódban tudják használni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megújított VÉSZ nevű alkalmazását.

Suki Zoltán

A gyengénlátókra is gondoltak a továbbfejlesztéskor. FOTÓ: FRANK YVETTE

Azért fejlesztették ki pár évvel ezelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) figyelmeztető alkalmazását, hogy híreket küldjön például arról, hol történt közlekedési baleset, vagy éppen hol van tűz. A VÉSZ nevű applikációt, amit ingyenesen lehet letölteni az Android és az iOS operációs rendszerre is, most továbbfejlesztették, és március 2-től már elérhető az új változat. A menürendszere egyszerűsödött, és a felhasználók továbbra is a közlekedési balesetekről, tűzesetekről, rendkívüli helyzetekről és egyéb tűzoltói beavatkozásokról, valamint a meteoroló­giai szolgálat riasztásairól kaphatnak értesítést.

A területalapú beállításokat bővítették, így a felhasználók akár a saját pozíciójuk alapján is kaphatnak üzeneteket a veszélyhelyzetekről, függetlenül attól, hogy melyik beállítást használják készülékükön. Amennyiben arra szükség van, a beállított te­rületet elhagyva is megérkezhet a veszélyhelyzeti értesítés.

A gyengénlátókra is gondoltak a továbbfejlesztéskor. FOTÓ: FRANK YVETTE

Újdonság a felolvasó funkció, amely az akadálymentesí­tés mellett a vezetés közbeni használatot is megkönnyíti. Az egyik legfontosabb változás pe­­dig, hogy a gyengénlátók az alkalmazást mostantól nagykontrasztos üzemmódban is tudják használni.

A BM OKF még 2013. november 25-én indította el az okostelefonokra, valamint táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerét. A VÉSZ segítségével bárki ki­­választhatja, hogy Magyarország melyik területéről kapjon aktuális információkat, egy-egy megyére is leszűkíthe­­ti az értesítést, de országos hírekhez is hozzájuthat. A mobilte­lefonba épített GPS segítségé­vel az alkalmazás be tudja azonosítani a felhasználó tar­­tózkodási helyét, és ehhez iga­zítva látja el információval. Az applikációval előre tervezett út­­szakaszokkal kapcsolatos információk is elérhetők. A szöveges híreken túl térképen is megjeleníthetők az aktualitások.

A felhasználó kiválaszthat­­ja, hogy a VÉSZ értesítései kö­­­­zül mit kér: tájékoztatást, fi­­gyelmeztetést, riasztást, vagy esetleg mindhármat. A három értesítési fokozatot színekkel is megkülönböztetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában