Az új helyszín jobb lehetőségeket is biztosít

2020.03.22. 16:33

Emlékházat kap a színészlegenda

Születésének nyolcvanötödik évfordulója alkalmából egy különálló „minimúzeummal” tisztelegnek Őze Lajos előtt. A legendás színész életútja mellett legismertebb szerepét, A tanú című film Virág elvtársát is szeretnék megidézni.

M.A.

Szentes – A leendõ Õze Lajos Emlékház bejárata. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A Koszta József Múzeum a Csallány Gábor kiállítóhelyen állít emléket a szentesi születésű színészóriásnak: a kiállí­tóhely hetvenöt négyzetméteres szolgálati lakását újítják fel, hogy abból alakítsanak ki emlékházat. A korábbi elképzelések szerint szintén a ligeti kiállítóhelyen, de egy kisebb helyiségben működött volna Őze Lajos emlékszoba, az új helyszín azonban lehetőséget ad arra, hogy jobban be lehessen mutatni a színjátékos életét, a városhoz kötődő emlékeit és színészi pályáját.

A múzeum még tavaly ta­vasszal vette fel a kapcsolatot Őze Lajos fiával, Áronnal, aki örömmel fogadta az ötletet és támogatta az emlékház létrehozását.

A Csallány Gábor emlékhe­lyen az egykori szolgálati la­kásban két nagyobb helyiséget alakítanak ki, az egyiket Őze Lajos legismertebb filmszerepének, A tanúból ismert Virág elvtársnak szentelik: itt visszaköszön majd a film egyik főhősének dolgozóasztala, háttérben a Sárkányölő Szent Györgyként megjelenő Rákosival, de jut hely a fotóteremnek is, itt egyebek mellett látható lesz majd Őze Lajos középiskolai tablója, személyes tárgyai és családi relikviái is.

– A család rendelkezésünkre bocsátja az összes emléket, relikviát, amit így megmutathatunk a nagyközönségnek, a filmmúzeumtól pedig megkapjuk a Tanú werkfotóit is – számolt be a részletekről Farkas László, a múzeum igazgatója.

A moziteremben Őze emlékezetes színházi alakításait és egy jelenleg készülő dokumentumfilmet, a pályatársaival, Ud­­varos Dorottyával, Cserhalmi Györggyel, Ascher Tamással készült interjúkat láthatják majd kivetítve a látogatók.

A tervek szerint az emlékhe­lyet a színész születésének évfordulója környékén, azaz április végén, de legkésőbb május közepén szeretnék megnyitni.

Őze és Szentes

– A város egyik szegénysorsú családjában nőtt fel. Apja mészárosmesterként, anyja szakácsnőként dolgozott. Nagyanyja otthoni kertjükben virágot termesztett, tanítás előtt az ő virágait tolta talicskán a piacra gyermekként Őze Lajos. Az általános iskola elvégzése után a helyi növénytermesztési technikumban tanult növénytermesztést és állattenyésztést. Az egyik magyarórán olyan hatással mondott el egy Petőfi-verset, hogy magyartanára, Halápiné dr. Sári Ilona a színészi pályára javasolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában