Helyi közélet

2020.03.05. 10:03

Gyógyszert online csak ellenőrzött helyről!

Saját egészségét teszi kockára az, aki nem engedélyezett és ellenőrzött webshopból szerzi be a gyógyszereit. Megtudtuk, logó segít eligazodni abban, hogy az oldal, ahonnan a készítményt vásárolnánk, legális-e.

Kiss Anna

Legjobb, ha patikában vesszük meg a gyógyszert. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Egyre több egészségügyi intézmény vagy egészségügyben dol­­gozó, ismert személy árusít gyógyhatású készítményeket az interneten, ez viszont illegális. A napokban a SZAKK Se­­­bészeti Klinika és annak igazgatójának, professzorainak nevével visszaélve több cikkben hamisan reklámoztak olyan készítményeket, amelyek az érrendszeri betegségeket gyó­­gyítják. A nagyobb hatás ked­­véért hamis interjúkat és az állítólagos professzorok fotóit is mellékelték. A klinika közle­ménye szerint a hirdetésben szereplő információkból semmi sem igaz.

Legjobb, ha patikában vesszük meg a gyógyszert. Fotó: Karnok Csaba

Fontos tudni, hogy hazánkban legálisan interneten ke­­resztül csak közforgalmú gyógy­­szertárak végezhetnek gyógyszer-értékesítést, ha a hon­­lapjaik címét legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették az Országos Gyógyszerészeti és Élelme­zés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé.

– Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyaror­szágra csak az intézet által jó­­váhagyott, magyar nyelvű cím­kével és betegtájékoztatóval szállítható. Ha a külföldi szolgáltató nem így forgalmazza a gyógyszert, tevékenysége nem jogszabályszerű – emelte ki Nagy Ildikó, a Kálvin téri Pingvin Patika gyógyszertárvezetője.

Lapunk kérdésére elmondta, interneten csak vény nélkül kapható gyógyszerek rendelhetők, 2015 óta pedig közös uniós logó segíti a fogyasztókat az interneten keresztül történő gyógyszervásárlásban.

– Az Unióban működő valamennyi online gyógyszertár­nak és gyógyszerkereskedőnek fel kell tüntetnie az Európai Bizottság logóját. Ez kattintha­­tó logó, ráklikkelve a legális patikák listájához jut a vásárló – tette hozzá.

Kiderült, a hamisított gyógyszerek alkalmazása veszélyes. Ugyan ezek a termékek gyakran úgy néznek ki, mint az eredeti gyógyszerek, de előfordulhat, hogy rossz hatóanyagot tartalmaznak, vagy nincs is bennük hatóanyag, valamint szennyezett vagy rossz minőségű alapanyagokból készülnek, mérgező vagy korábban a forgalomból kivont hatóanyagokat tartalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában