Helyi közélet

2020.03.05. 09:36

Leszavazta a baloldal a parkolóbérletes ügy kivizsgálását

Hiába adott be önálló képviselői indítványt a parkolóperrel kapcsolatban Tápai Péter. A pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság baloldali többsége nem vette napirendre az előterjesztést.

Suki Zoltán

Tápai Péter emlékezettet, hogy korábban 700 parkolóhelyet szüntettek meg, és ezzel a lépéssel nem lesz több parkolóhely a városban. Fotó: Frank Yvette

Arra kérte volna a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodá­­si bizottságának elnöke a testületet, hogy hatalmazzák fel a jegy­­zői irodát annak kivizsgálására, hogy milyen jogi lépéseket lehet tenni a VIP-parkolóbérletek osztogatása miatt keletkezett vagyoni hátrány okozása miatt.

Tápai Péter indítványát azonban napirendre sem vették, a baloldali többség leszavazta a bizottság elnökét. Tápai Péter emlékeztetett, hogy a Gyulai Tör­­vényszék milliós pénzbünte­tést szabott ki ítéletében az in­­gyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben a vádlottakra, azaz a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőire, a város egykori címzetes főjegyzőjére, a korábbi alpolgármesterre, valamint Botka László ka­­­binetfőnökére.

A Fidesz és a KDNP korábban a témában azért kezdeményezte rendkívüli közgyűlések összehívását, hogy állítsanak fel egy bizottságot, ami azt vizsgálná, hogy milyen érintettjei vannak még a parkolóbérlet-botránynak, illetve hogy hívják vissza az önkormányzat többségi tulajdo­nában álló Szegedi Vízmű Zrt. igazgatósági elnöki posztjáról a korábbi címzetes főjegyzőt, valamint menesszék Botka László kabinetfőnökét. Azonban ekkor sem jártak sikerrel, mert nem jelentek meg a baloldali képvi­selők. Az üléseket így rögtön ha­­tározatképtelennek nyilvánította Nagy Sándor alpolgármester, mert rajta kívül csak a fideszes és KDNP-s, valamint Szabó Bálint független képviselő ment el a városházára.

Emlékezetes, hogy első fokon a volt címzetes főjegyzőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték egy évre felfüggesztve. A korábban lemondott alpolgármestert hat hónap börtönbüntetésre ítélték, szintén egy évre felfüggesztve, Botka László kabinetfőnöke tíz hónap börtönt kapott első fokon, egy évre felfüggesztve. Emellett az első- és másodrendű vádlottak társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kaptak első fo­­kon, egy évre felfüggesztve. A parkolási üzletág volt vezetője tíz hónapot kapott, ugyancsak egy évre felfüggesztve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában