Perújrafelvételt kért a „boszorkány” utóda

2020.03.18. 11:25

Nem akart új férjet, megégették

Kétszáz év után újrafelvételt kérnek a „szegedi boszorkány” elégetése ügyében – írja a Délmagyarország 1927. augusztus 28-i száma.

F.J.

Boszorkányégetés. Dévai Juditnak is égnie kellett. FORRÁS: WIKIPÉDIA

Az 1700-as évek elején a korabeli boszorkányperek mintegy felét Szegeden folytatták le, a leghíresebb, 1728-as pörben 12 embert égettek el elevenen. Az nem derül ki a cikk­­ből, pontosan mikor kellett meghalnia a szépséges Dévai Juditnak, aki „Ludas-pusztán élte világát addig, amíg hírbe nem került”. Az asszony „gyors egymásutánban három férjet is eltemetett, de azután nem igen volt kedve ismét férjhez menni.” Szomszédja, Komoróczy András volt a legkitartóbb udvarlója, de ő is hiába fáradozott. Az asszonyról idővel olyan dolgokat kezdtek terjeszteni, mint hogy seprőn lovagol Öthalomra, bűbájos italokat kotyvaszt, éjfélkor látták a Ti­­szában fürdeni, hátán hordja az ördög bélyegét. Miután a szomszéd házába belecsapott a villám, és gazdájával együtt elpusztította, „senki többé nem tudta megmenteni Dévai Juditot a máglyától.”

Boszorkányégetés. Dévai Juditnak is égnie kellett. FORRÁS: WIKIPÉDIA

Késői utódai nem először kértek felülvizsgálatot pörfelvétel és vagyonjogi igények megállapítása miatt. A Dévai família egy „fiskális” tagja ugyanazon az alapon kérte kétszáz év után a pörfelvétel folytatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában