Elég a felszerelés

2020.03.27. 08:01

Online vizsgák jöhetnek a hazai felsőoktatásban

Valakik azt terjesztik, hogy az egyik vásárhelyi taxiscég sofőrjei megfertőződtek, de ez nem igaz. Jobban van viszont a szegedi egyetem rektora, és az intézmény is rendben működik. A csongrádi piac pedig nyitva maradt.

Munkatársunktól

Fertőtlenítőszert használnak a csongrádi piacon. FOTÓ: DONKA FERENC

– Rovó László rektor még beteg, de egyre jobban van. Mi azt láttuk, hogy minden olyan szabályt betartott, amit be kellett, s amint felgyógyul, ő is a nyilvánosság elé áll majd – mondta Kónya Zoltán, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese egy nyilvános élő internetes fórumon csütörtökön.

A Koronavírus Ügyi Operatív Bizottság elnöke pedig arról beszélt, hogy az egyetem és a klinikai központ felkészült a járvány fogadására.

Bűn lenne a zsúfoltság

– Ez azt jelenti, hogy a II-es kórházban száz ágy áll rendelkezésre, már működik egy második Sürgősségi Betegellátó Osztály is, valamint a korábban már említett 27 ágyas intenzív osztály. Ezt második lépésben 60 ágyasra tudjuk bővíteni. Emellett pedig, ha szükséges, még további 200 ágyat tudunk működtetni. Ezzel a régió legnagyobb fertőzőegységét hoztuk létre – mondta Lengyel Csaba.

Azt is hozzátette, hogy az előjegyzett nem sürgősségi vizsgálatok elhalasztása létérdek, ugyanúgy, mint az otthon maradás. Szerinte egy váróteremben betegeket összezsúfolni bűn lenne. Most a cél minél kevesebb orvos-beteg találkozó.

Van elég védőfelszerelés

– A szegedi klinikán van elég védőfelszerelés, és az utánpótlás is megfelelő. Mindenki megkapja a kockázatának és a beavatkozásnak megfelelő eszközt – mondta már az egyetem kancellárja. Fendler Judit hozzáfűzte, nem állhat le az egyetem működése. A céljuk, hogy minden munkahelyet megőrizzenek.

Gellén Klára oktatási rektorhelyettes pedig elmondta, arra készülnek, hogy a szakdolgozatvédést és a záróvizsgákat is online bonyolíthassák le, ha elhúzódik a járványügyi veszélyhelyzet.

Közben a csanyteleki polgárőrök azt írták lapunknak, hogy a polgárőrség az ebédkihordásban is segít, illetve a polgárőrgépkocsira felszerelt hangosbemondóval kérnek mindenkit, hogy maradjon otthon.

Elmarad a falunap

Magyarcsanád önkormányzata két és fél millió forintot különített el a koronavírus elleni hosszú távú küzdelemre. Azt a pénzt csoportosították át, amiből a Szent Gellért-napot tartották volna, így idén elmarad a falunap. Ebből a pénzből fizetik többek között az óvodások ebédjét mindaddig, amíg nem rendezik központi jogszabállyal, hogy ez a fenntartó református egyház vagy a község feladata.

A csongrádi piacot pedig rendszeresen fertőtlenítik. Komlósi Mihály, a Városellátó Intézmény vezetője elmondta, hogy a piac hagyományos üzemmódban, tehát szerdán, pénteken és szombaton a korábban meghatározott nyitvatartási időben üzemel.

Fertőtlenítőszert használnak a csongrádi piacon. FOTÓ: DONKA FERENC

Álhír terjed viszont Hódmezővásárhelyen. Valakik azt terjesztették, hogy a Főnix Taxi sofőrjei közül többen is megfertőződtek koronavírussal. A taxitársaság ezt cáfolta. Azt is közölték, hogy jogi lépéseket tesznek.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában