Már nem sokáig kell tekergetni

2020.03.28. 12:36

Tekerje előre az óráját!

Európában minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás, ami egészen október utolsó vasárnapjáig tart. A dátum mindig változik, idén március 29-én, vagyis most va­­sárnap kell hajnali 2 óráról 3 órára előretekerni a mutatót.

K. A. R.

Forrás: Pixabay

Ugyan a telefonjaink, a számí­tógépeink és az okosóráink maguktól átállnak, viszont ügyelnünk kell a karórákra, a régebbi ébresztőórákra, az autók időjelzőire, mert ezek automatikusan nem állnak át, emiatt akár kellemetlenségeink is lehetnek.

Hazánkban először 1954 és 1957 között az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták az óraátállítást, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. 1980-ban viszont ismét bevezették energiamegtakarítási céllal. Ugyanakkor nem sokáig tekergetjük már a mutatókat, hiszen tavaly március 26-án az Európai Parlament úgy döntött, hogy eltörli 2021-től a tavaszi és őszi óraállítást. Az uniós tagállamok dönthetnek, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják, és annak megfelelően élik tovább mindennapjaikat az országok. A magyar kormány még nem dön­­tött az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában