Felmérés

2020.03.19. 12:07

Több iskolában kiváló kompetenciatesztet írtak

Javultak a magyar tanulók eredményei az országos kompetencia­mérés adatai alapján. Szegeden a hatodikosok az SZTE Gyakorló Általános Iskolában, míg a nyolcadikosok és a tizedikesek a legjobb teszteket a Radnótiban írták.

K. A. R.

Szegeden a nyolcadikosok és a tizedikesek a Radnótiban voltak a legeredményesebbek. Illusztráció: Karnok Csaba

Már elérhető az Oktatási Hivatal honlapján a 2019-es országos kompetenciamérés eredményei. Ebből kiderül, hogy a 6., 8. és 10. évfolyamos tanulók miként tudják alkalmazni szövegértési képességeiket és matematikai eszköztudásukat tanulmányaik és a hétköznapok során. Az intézmények jelentései szerint Szegeden tíz iskola is zöld színű, mosolygós fejecskét kapott minden eredménynél, ami azt jelenti, hogy minden területen jobban teljesítettek diákjaik, mint az országos átlag.

Ilyen intézmény a Béke utcai Általános Iskola, a Dugonics András Piarista Gimnázium, a Rókusi, a Karolina, a Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, valamint a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium.

A nyolcadikosok és a tizedikesek is az utóbbi intézményben írták a legjobb matematikai és szövegértési felmérést. Előbbi tárgyból nyolcadikban 1624 képességpont volt az országos átlag, a Radnótiban ez 1921 volt, míg tizedikben 1670 pont volt az országos, az intézményben ez 1918 pont lett. Szövegértésből nyolcadikban 1608 pont volt az átlag, a radnótisok 1891-et értek el, míg tizedikben az 1661 pontot 1876-tal múlták felül. Hatodikosok körében az SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyert, matekból az átlagos 1459 helyett 1578-at, míg a szövegértésből 1499 helyett 1640 képességpontot értek el.

Szentesen az általános iskolák közül a Koszta József, míg a középiskolákból a Horváth Mihály áll a ranglista élén, Makón a József Attila Gimnázium és a Kálvin téri Általános Iskola, Hódmezővásárhelyen a Bethlen Gábor Református Gimnázium, Csongrádon pedig a Batsányi János Gimnázium és Kollégium érte el a legkiemelkedőbb eredményt.

Az országos eredmények azt mutatják, hogy az előző évek adataihoz képest mindkét területen javulás tapasztalható: matematikából a 8. és 10. évfolyamon a mérések kezdete óta a legjobb eredményt érték el a tanulók.

A szövegértés terén a 8. évfolyamon elért pont az eddigi legmagasabb érték, a 10. évfolyam azonban még ennél is eredményesebben szerepelt, a 2008-ban mért 1609 ponthoz képest 2019-re az átlageredmény 1661-re emelkedett.

A 6. évfolyamos eredményben nincs érdemi változás, csak kisebb ingadozások figyelhetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában