Idén csak Írásbeli lesz

2020.04.18. 10:53

A diákok dönthetik el, hogy érettségiznek-e

Nem a korábban megszokott rendben tartják majd a májusi érettségit: idén csak írásbeli vizsgákat szerveznek. A Csongrád megyei gimnáziumokban és szakgimnáziumokban eredetileg 3227-en maturáltak volna, a diákoknak keddig kell jelezniük iskolájukban, vállalják-e a májusi érettségit.

Hajó Edina

– Már a hét közepén elkezdtük felmérni iskoláinkban, hogy rendelkezésünkre áll-e elegendő tanterem az érettségi vizsgák lebonyolításához, ugyanis egy teremben maximum 10 fő vizsgázhat. A tanárainkat is megkérdeztük, hogy vállalnak-e érettségi felügyeletet, és előzetes felméréseink alapján biztosítani tudjuk a vizsgák szabályos lebonyolítását. A diákoknak pénteken küldték ki az osztályfőnökök azt az Oktatási Hivatal oldaláról letölthető dokumentumot, amelyen nyilatkozniuk kell, ha nem szeretnének érettségizni – nyilatkozta Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója. A kormányrendelet alapján nem csak az érettségizhet, aki tovább szeretne tanulni, mindenki maga döntheti el, aki rendes érettségit tesz ebben a vizsgaidőszakban, hogy vállalja-e azt. A nyilatkozatot április 21-ig kell visszajuttatniuk a diákoknak iskoláikba.

Simon Milán, a Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium 12. osztályos tanulója kérdésünkre határozott igennel válaszolt: fog érettségizni, ahogy legtöbb osztálytársa is.

– Egyrészt nehezebb lesz, ugyanis nem tudunk majd a szóbelin javítani, viszont előnye is van, az, hogy másfél hét alatt levizsgázunk. Én tovább szeretnék tanulni a szegedi egyetem gazdaságtudományi karán, ezért közgazdaságtanból emelt szintű vizsgát teszek – magyarázta a végzős diák.

A szakképzési centrumban eredetileg 803-an érettségiztek volna, ebből 63-an a Krúdy Gyula Szakgimnáziumban. Mol­­nár Zoltán igazgató véleménye szerint sok diákjuk jobban teljesít szóban, mint írásban. Úgy gondolja, lesznek olyan tanulók, akik az őszi vizsgaidőszakot választják. Erdélyi Margit azt is hangsúlyozta, hogy a megfelelő mennyiségű védőmaszk – amit a centrum dolgozói és tanulói varrnak – rendelkezésükre áll, kesztyűkkel és kézfertőtlenítő szerekkel együtt.

Az érettségi vizsgák május 4-én kezdődnek magyar nyelv és irodalommal, és május 21-­én délután az olasszal érnek véget. A legtöbb írásbeli reggel 8 helyett 9 órakor kezdődik, a diákokat egymástól távol ültetik. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban 160 gyereket kell szétültetni, rájuk 25 pedagógus felügyel majd.

– Az összes utolsó éves diákunk jelentkezett valamelyik felsőoktatási intézménybe, kollégáim előzetes felméréséből úgy tudom, nagy részük vállalja az idei különleges érettségit – fejtette ki Nagy Anett igazgató.