Javul az árvízvédelmi biztonság az Alsó-Tiszán

2020.04.13. 10:20

A veszélyhelyzetben sem állt le az építkezés – Az élet védelméért dolgoznak

Idén őszre tervezik a Baks, Szentes, Mindszent, Szegvár és Apátfalva településeket érintő árvízvédelmi töltésfejlesztési projekt lezárását azzal együtt is, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések nehezítik a munkálatokat. Fokozott óvintézkedésekkel folytatják az építkezést. A kivitelezés 80 százaléknál tart. A két éve indított beruházást kedvező időjárás és vízállás segíti.

T. Sz.

Két éve kezdődött a töltésépítés.

Fotó: TÁBORI SZILVIA

A veszélyhelyzeti korlátozások idején is folytatják az árvízvédelmi töltésfejlesztési munkálatokat a Hármas-Körös és a Tisza folyó bal partján, összesen 9,7 kilométeren – tájékoztatta lapunkat Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. – A fejlesztéssel jelentősen növekszik a gátak magassága, szelvénymérete, illetve a gátkoronán kialakított burkolt úton a vízügyi szakemberek könnyebben közlekednek majd csapadékos időben. A töltésépítési munkák jelenleg nyolcvanszázalékos ké­­szültségűek. A fejlesztésekkel és az árvízkapuk építésével nő az árvízvédelmi biztonság az Alsó-Tisza-völgyben.

Két éve kezdődött a töltésépítés.
Fotó: TÁBORI SZILVIA

Felújították a két gátőrházat Szentes térségében, illetve tavasztól teljes kapacitással működhet az Ativizig felújított Mindszent II-es torkolati szivattyútelepe, amely nap mint nap a Kurca víz­­rendszerének öntözési és belvízvédelmi igényeit szolgálja. A Dong-éri és a Sámson-Apátfalvi főcsatornák torkolati szelvényeiben – Baks és Apátfalva térségében – grandiózus árvízkapu és kapcsolódó szivattyúállások épülnek. E két nagy méretű torkolati zsilip fogja a jövőben meggátolni a Tisza és a Maros folyó árhullámainak bejutását a fent említett két főcsatornába.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló be­­ruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, amely a térségben élő több mint negyvenötezer lakos élet- és vagyonbiztonságát, valamint az ipari és gazdasági létesítmények, mezőgazdasági területek védelmét szolgálja. A fejlesztés további célja az árvízi védekezés költségeinek csökkentése és a védett ártéri területek és egyedülálló természeti adottságaik megóvása – tájékoztatta lapunkat az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában