A természeti és épített örökséget kutatják

2020.04.01. 13:44

Aktivitásra biztat Csongrádon a helyi Értéktár Bizottság

Segíti és bátorítja a helyi értékek felkutatásában a civileket a település természeti és épített örökségét, valamint szellemi kincseit ápoló bizottság. Várják azokat az alulról jövő kezdeményezéseket, javaslatokat, amelyekkel tovább bővíthetik a csongrádi értékek tárházát.

Majzik Attila

Csongrád – A Belsőváros nádfedeles házai. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A helyi képviselő-testület 2015-ben hozta létre a Települési Ér­téktár Bizottságot Csongrádon, a háromfős grémium azóta harminchárom értéket kutatott fel és jegyzett be. A helyi értékek közül tizenegy a Csongrád Me­­gyei Értéktárban is helyet ka­pott, a Magyar Értéktár pedig két csongrádi nemzeti értéket, a Bokrosi Szüreti Felvonulás és Bált, valamint a Belvárosi Ha­­lászházakat tartja nyilván.

Tavalyelőtt hat újdonsággal, az előző évben eggyel, a Csongrádi Fúvószenekarral bővült a helyi értéktár. Mint azt a bizottság korábban is hangsúlyozta, minőségi és nem mennyiségi felvételre törekednek, fontos alapelvük, hogy az értéknek múltja és jövője is egyaránt legyen.

A társaság a korábbi elnök és elkötelezett lokálpatrióta, Martini János halála után új vezetővel, de változatlan célokkal vágott neki ennek az évnek. A bizottság korábban megválasztott két tagja, Georgiádes Ildikó, a Csongrád Megyei Le­­véltár vezetője és Murányi László önkormányzati képviselő munkáját Ujszászi Róbert muzeológus, numizmatikus se­­gíti majd elnökként.

– Jó örökségeket és hagyományokat vettünk át Martini Jánostól, aki lelkesen, mintaszerűen vezette az értéktárbizottságot – mondta el Ujszászi Róbert, aki hozzátette, tovább fejlesztenék az eddigi munkát. – Amennyire az értékek en­­gedik, bővíteni, szélesíteni szeretnénk az értéktárat, valamint szélesebb körben ismertté tenni. Ez egy állandó, folyamatos munka, ezért tervben van a honlapunk kiegészítése és pontosítása is – fogalmazott az elnök.

Ujszászi Róberttől megtudtuk, nemcsak digitálisan, de kézzelfoghatóan is elérhetők lesznek majd az értéktár kincsei, egy kiadványban jelentetnék meg az eddig összegyűjtött, azonosított értékeket. A bizottság vezetője hangsúlyozta, bárki tehet javaslatot új értékekre, kifejezetten biztatják a csongrádiakat, számítanak a közösség aktív tagjaira.

– Az elsődleges az, hogy megmozduljon a helyi társadalom, mert bőven van még feltárásra váró helyi téma. Akkor van mit csinálnunk, ha van alulról jövő kezdeményezés – összegzett Ujszászi Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában