Helyi históriák

2020.04.30. 16:23

Ásotthalom emlékeit gyűjtik kötetbe

Sok beszédes történet él az emberekben. Ezeket szeretné összegyűjteni az ásotthalmi önkormányzat, hogy őszre kötetbe formálják a történeteket.

Arany T. János

Ásotthalom, 20200429, Barsi Józsefné Irénke néni Ásotthalom régi emlékeit gyûjti. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Barsi Józsefné Irénke néni régi motorosnak számít Ásotthalom helytörténetének összeállításában. A település korábbi polgármestere, Petró Ferenc kérte fel a nyugalmazott tanárnőt és társait még 2000-ben, hogy ha van kedve, segítsen, járuljon hozzá adatgyűjtéssel Ásotthalom krónikájának összeállításához.

– Szeretek beszélgetni, szeretem az embereket, érdekelnek és meghatnak az emberi sorsok és azok az emberek, akik imádják a szülőhelyüket, lakhelyüket, Ásotthalmot – mondta Irénke néni.

– Olyan időseket kerestem fel, akik a régmúlt eseményeit is átélték. Kíváncsi voltam, hogy a sorsfordító történelmi események hogyan hatottak az itteni családokra, mivel kel­lett megküzdeniük nap mint nap. A beszélgetőtársak kiválasztásakor arra törekedtem, legyen szószólója Kissornak, Gátsornak, a X. kerületnek és a belterületnek. Egyikük sem utasított el, nagy szeretettel fo­­gadtak. Szívesen meséltek, és örültek, hogy hozzájárulhatnak a könyv létrejöttéhez – mesélte. A kiadvány 2008-ban jelent meg.

– Minden találkozás emlékezetes marad számomra. Példaértékű az emberi tartásuk, a belőlük áradó tenni akarás, ragaszkodás a falujukhoz – tette hozzá.

Barsi Józsefné Irénke néni nem először segít a helytörténeti kutatásban.
Fotó: Frank Yvette

A nyugdíjas pedagógus örült, amikor Papp Renáta, Ásotthalom alpolgármestere ismét felkérte a munkára.

– Megörültem az újabb kezdeményezésnek. Folytatódhat, bővülhet Ásotthalom króniká­­ja. Biztatni szeretném a fiatalokat is, minél többen vállalják ezt a nemes feladatot. Gyűjtsenek, beszélgessenek!

Remélem, az utánunk jövők között so­­kan lesznek, akik szeretnék majd megismerni elődeik életét – fogalmazott Irénke néni.

Papp Renáta elmondta, a történeteket kötetbe formálják, ami pályázati pénzből készül el a tervek szerint őszre. Addig várják a helyiek Ásotthalomhoz kötődő történeteit: például hogyan zötyögött a kisvonat Szegedre, miről nevezték el a fa­­lu egy-egy részét, mit hallott a helyi csutrikról, régen élt bo­­szorkányokról, betyárokról. A történeteket küldhetik írásban az [email protected] e-mail-címre, vagy hívják a 20/387-1891-es számot, és az illetékesek segítenek a feljegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában