Örökölte a régi tárgyak szeretetét

2020.04.26. 11:57

Ávéd János: Mindent gyűjtök

Az év praxisa a Kárpát-­medencében díjjal elismert mindszenti háziorvos gyűjtőszenvedélye közismert. Az övé az ország egyik legjelentősebb orvostörténeti magángyűjteménye. Számos régi tárgyat bíztak rá a mindszentiek is. Közösséget formál, kiállítást szervez, előadásokat tart. Lapunk Aranyembörnek választotta.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

 

Ávéd János néhány nap múlva, április 29-én tölti be a 62. életévét. Édesapja nyomdokait követte az orvosi pályán.

Több erdőzúgás, mint vadűzés

– Édesapám, Ávéd László, 1947-ben került Mindszentre, körzeti főorvos volt. A magas szintű szakmai elhivatottság mellett végtelen emberszeretet és alázat jelle­mezte. Édesanyámmal három gyermeket neveltek fel. Idősebb nővérem elektromérnök és mérnöktanár lett. Fiatalabb lánytestvérem és én az orvosi hivatást vá­­lasztottuk. Nem szülői presszióra, hanem belső indíttatásból. Édesapám 3 éves koromtól vitt magával vadászni. A természet tiszteletét, hogy hol is a helyem a világban, ezt azokon az alkalmakon tanultam meg. Ahogy Széchenyi Zsigmond is fogalmazott, „A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”. Számunkra is így volt. A magasleseken történő suttogó beszélgetésekre, nagy hallgatásokra máig szívesen emlékszem. Sok mindenről szó esett, így az orvoslásról is. Szinte adta magát, hogy én is gyógyítani szeretnék.

Keresse cikkünket a Délmagyarországban!

Ajánljanak Önök is Aranyembört!

Kedves Olvasóink!

Önöknél jobban senki sem ismeri azokat az Aranyemböröket, akik az Önök településén, falujában, városában, kerületében évek óta szervezik a közösségi életet. Fáradhatatlanul dolgoznak, szerveznek, gyűjtenek, tanítanak, alkotnak, segítenek. És teszik ezt önzetlenül, hálát nem várva. Ugye, ha kicsit jobban elgondolkodnak, máris tudják, kire, kikre gondolunk. Ajánlják hát őket a Délmagyarország figyelmébe! Mi pedig bemutatjuk az Önök Aranyembörét egész Csongrád megyének. Kérjük, hogy ajánlataikat a Délmagyarország weboldalán, a delmagyar.hu-n át, az ott található űrlap segítségével küldjék el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában