Milliós adományok érkeztek

2020.04.30. 07:51

Csaknem száz beteg van

A szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházba is eljutott a megyei önkormányzat adománya. A vásárhelyi intézménynek egy gyógyszergyár is segített. Üllésen pedig újra lehet piacra menni.

Munkatársunktól

2020.04.17. Zalaegerszeg Covid 19 tesztet végeznek. Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: Cseh Gábor

Már 97 embert kezelnek a megyében a vírus miatt.

A Szegedi Tudományegyetem is részt vesz abban az or­­szágos szűrővizsgálatban, amelyben több tízezer embert tesztelnek koronavírusra. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és arról, hogy ténylegesen hány fertőzött van az országban. A sze­gedi egyetem munkatársai Jász-­­Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun me­­gyében tesztelnek rövidesen.

Tízezreket tesztel majd a Szegedi Tudományegyetem.
Fotó: Cseh Gábor

A Richter segített

A Richter Gedeon Nyrt. 4 millió forintot adományozott a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó intézménynek. A Richter országosan összesen 140 millió forintot oszt szét az intézmények között. A hódmezővásárhelyi és a makói tagkórházak egyenlő arányban 2-2 millió forintos támogatáshoz jutottak, amit a járványügyi védeke­zésre fordítanak.

Hódmezővásárhelyen egy hét alatt több mint 200 embert figyelmeztettek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegé­­se miatt. Voltak, akiket 50 ezer forint feletti pénzbírsággal büntettek. A piacon 10 embert figyelmeztettek az önkormányzati szabályok betartására – de­­rült ki az önkormányzati ope­­ratív stáb heti ülésén.

Gyógyszergyár segített a hódmezővásárhelyi kórháznak.
Fotó: Karnok Csaba

Szigor Vásárhelyen

Ott esett szó arról is, hogy az önkormányzat már nem oszt ingyenes maszkokat a piacon, viszont az ezzel foglalkozó árusoknak és a maszkot ingyen osztó civil szervezeteknek nem kell helypénzt fizetniük. Az operatív stáb úgy döntött, hogy azok az árusok, akik nem tartják be a veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályokat, kü­­lönös tekintettel a szájmaszk kötelező viselésére, átmenetileg nem árulhatnak.

A szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházban is átvehették az intézményigazgatók a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökétől, Gémes Lászlótól az orvosi védőpajzsokból és vé­­dőruházatból álló csomagokat.

Üllésen pedig a piac nyitvatartásáról döntöttek. Nagy Attila Gyula, a település polgármestere azt közölte, hogy a Napos Piac mától 5 és 12 óra között tarthat nyitva, és az árusítás in­­gyenes.

Tojás nem lesz

Viszont belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés és a szájmaszk használata is. A piacra 5 és 9 óra között a 65 évnél fiatalabbak, 9–12 óra között kizárólag a 65 évnél idősebbeknek mehetnek be. Ebben az időszakban csak zöldséget, gyümölcsöt, nyers tejet, tejtermékeket, füstölt árukat, kávét, édességet, valamint egynyári virágokat, palántát lehet árusítani, tojást viszont senki se keressen, azt nem szabad árulni.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában