A mikro-, kis- és középvállalkozások még ma is pályázhatnak

2020.04.02. 16:14

Dinamikusan növekszik a házi napelemek száma

Továbbra is dinamikusan emelkedik a háztartási méretű kiserőművek száma Magyarországon, tavaly 17 ezer csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 129 megawatt beépített teljesítménnyel – döntő többségük napelemes rendszer.

Kovács András

Szeged, 20200124. Napelemes ház Tápén. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Hazánkban 2019-ben a magánszemélyek 14 448 nap­elemes kiserőművet telepítettek, összesen 93 megawatt beépített teljesítménnyel, míg a vállalkozások, önkormányzatok, intézmények és az egyéb „nem természetes személyek” 2458-at kapcsoltak a hálózatra, 36 MW kapacitással. Az újonnan belépő háztartási kiserőművek túlnyomó többsége napelemes rendszer volt Magyarországon, és továbbra is döntően magánszemélyek telepítették, jellemzően 2 és 8 kilowatt közötti teljesítménnyel.

Míg 2018-ban egy esztendő alatt 82 megawatt új napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai hálózatra, addig tavaly ez már 129-re nőtt, 2018-ban és 2019-ben 461 MW napelemes kiserőmű termelt. Összességében egész évben folyamatos növekedés volt tapasztalható az elektromosáram-termelő kapacitásban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kérdésünkre Csongrád megyei adatokkal is szolgált 2019-re. E szerint tavaly 1050 háztartási méretű kiserőművet telepítettek Csongrád megyében, a legkevesebbet, 200-at a második, a legtöbbet, 331-et a harmadik negyedévben. A beruházók megoszlása hasonló az országoshoz, az összesen belül a magánszemélyek 940, a vállalkozások, önkormányzatok, intézmények 110 új napelemes rendszert csatlakoztattak a hazai hálózatra. A megyei telepítésűek összesen 9,3 mega­watt teljesítményűek voltak, a második negyedévben 1,8, a harmadikban 3 MW új kapacitás lépett be a rendszerbe.

Szeptember 30-ig van lehetőség támogatási kérelmet benyújtani a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nap­elemes rendszerre. A pályázaton az épületek és a bennük folyó termelés energiafogyasztásának fedezését szolgáló beruházásokat támogatják. Feltétel a minimum három lezárt üzleti év és az, hogy olyan épületen telepítsék a napelemeket, amelynek a támogatási kérelem benyújtását megelőzően is volt villamos­energia-felhasználása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában