Helyi közélet

2020.04.21. 10:26

Elektromos autók segítik a sürgősségi vérszállítást

Kilencven intézmény kapott elektromos járműveket a kormánytól, köztük a Szegedi Tudományegyetem is. A Szegedre érkezett öt új autót vér és vérkészítmények szállítására, sürgősségi feladatokra, ügyintézésre használják majd.

K. A. R.

Fotó: Bobkó Anna

Öt VW e-Golf típusú elektromos autót, valamint két 22 kilowatt teljesítményű, négy elektromos gépjármű egyidejű töltését lehetővé tevő gyorstöltőt kapott a Szegedi Tudományegyetem szolgálati feladatainak támogatására a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól – derült ki az oktatási intézmény beszámolójából. Az új, száz százalékban elektromos hajtással működő személyautókat az SZTE Védelmi Iroda Járőrszolgálata használja majd, ezekkel valósul meg a sürgősségi vérszállítás, az onkológiai anyagok és a II-es kórház laboranyagainak, illetve a belső egyetemi postának a szállítása.

Mint írták, a kormány célja az elektromobilitás elterjesztése hazánkban, ennek kapcsán döntött úgy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, hogy a kormányzati gépjárműflotta ke­zelője elektromos járművekkel segíti az egyetemet. Így az SZTE gépjárműflottájából nyugdíjba mehetnek a régi dízelüzeműek, amelyek jelentős részben terhelik a városi közlekedést. Az új járműveket a szegedi egyetem vezetősége vette át, majd Rovó László rektor, Fendler Judit kancellár, illetve Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes le is tesztelte azokat.

Az elektromos gépjárművek beszerzése a felsőoktatási intézmény zöld filozófiájához illeszkedik. Több éve viselheti már a legzöldebb egyetem címet a Szegedi Tudományegyetem, ami nemcsak a környezetbarát beruházásoknak, hanem a zöld kezdeményezéseknek és programoknak is köszönhető. A GreenMetric 2019-es világrangsorában a Szegedi Tudományegyetem előrelépett a hetvennegyedik helyre.

A kormány még tavaly októberben vásárolt kétszáznegyvenkilenc elektromos Volkswagen Golf típusú autót, amiket kilencven egészségügyi intézmény között osztottak szét.

A kórházakhoz százharminckettő töltőállomást is telepítettek, egy autó egy töltéssel kétszáz kilométert tud megtenni. Ahogyan azt az egyetem is teszi, az intézmények az autókat telephelyek közötti közlekedésre, vér és vérkészítmények továbbítására, sürgősségi szállításokra, ügyintézésre, szakemberek soron kívüli fuvarozására használhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában