Csongrádon a szociális dolgozók is ingyen utazhatnak

2020.04.04. 10:15

Fontos korlátozások a határon

Újabb két igazolt fertőzött van Csongrád megyében. Ópusztaszeren egy héten többször is fertőtlenítik a közösségi területeket, Szegeden maszkokat varrnak a színházban. Röszkénél naponta 700-800 tehergépjárművet ellenőriznek.

Kiss Anna

Röszkénél védőfelszerelésben ellenőriznek naponta több száz járművezetőt a pénzügyőrök. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Huszonháromra emelkedett Csongrád megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma péntekre. (A tegnapi lapzárta óta frissült a térkép, a legújabb adatok itt érhetőek el.) A járványtérkép szerint az ötödik legfertőzöttebb terület megyénk Budapest, il­­letve Pest, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye után.

Több száz kamion

Jelentős a teherforgalom a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága Röszkei Határkirendeltségén, a veszélyhelyzet kapcsán elrendelt szabályok szerint azonban személyforgalom je­­lenleg nincs. Lapunk kérdésére az igazgatóság elmondta, naponta átlagosan 700-800 kamion lépi át a határt, április elsején például 383 be- és 445 kilépő kamiont regisztráltak. Az átlépés mindkét irányba folyamatos, fennakadás nincs. A pénzügyőrök védőfelszerelésben végzik feladataikat.

Röszkénél védőfelszerelésben ellenőriznek naponta több száz járművezetőt
a pénzügyőrök. FOTÓ: KARNOK CSABA

Korlátozások a határátkelőhelyeken

Magyarország és Románia rendőrfőkapitányai megállapodtak abban, hogy a két ország határszakaszán korlátozásokat vezetnek be – írta a police.hu. Így április 2-án 19 órától Csanádpalota határátkelőhelyen hazánkból kilépésre csak teherforgalom számára van lehetőség, a személyforgalmat Nagylak közúti határátkelőhelyre terelik. Utóbbi helyszínen kivételt képeznek az élő állatot és a friss árut szállító teherautók.

Folyamatosan fertőtlenítenek Ópusztaszeren

Az ópusztaszeri önkormányzat fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy ne követeljen áldozatot a világjárvány a településen. Háromnaponta fertőtlenítik a helyiek által leginkább használt utcai területeket, buszvárókat, üzlet előtti ré­­szeket. Továbbá a kézfertőtlenítés életmentő fontosságára is folyamatosan figyelmeztetik az ópusztaszerieket.

Jelmezek helyett maszkokat gyártanak

A Szegedi Nemzeti Színház var­­rodájában nem állt meg a munka, jelmezek helyett maszkokat gyártanak a varrónők sa­­ját alapanyagokból, 100 százalékos dupla rétegű pamutból, belső zsebbel, amelybe cserélhető betét helyezhető. Az első darabokat a színház dolgozói kapták, a fennmaradó mennyiséget pedig felajánlják a szegedi önkormányzatnak a járvány el­leni védekezéshez, a szociális területen és a tömegközlekedésben dolgozók, illetve a háziorvosok, valamint az ügyfélszolgálati munkatársak számára.

Segítik A szociális dolgozókat

A koronavírus ideje alatt Csongrádon már nemcsak az egészségügyben, hanem a szociális szférában dolgozók is ingyen vehetik igénybe szerdától a helyi tömegközlekedési eszkö­zöket. A helyi operatív törzs ja­­­vasolta Bedő Tamás polgármesternek az intézkedést a járványügyi feladatok ellátásának megkönnyítése érdekében.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában