A kijárási korlátozás óta nincs annyi szemét a köztereken

2020.04.22. 10:05

Kevesebbet szemetelünk

Elmaradnak az akár több má­­zsa szemetet termelő kültéri rendezvények, miközben mindenkit az otthon maradásra szólítanak fel, így nincsenek bandázó fiatalok a köztereken és a Tisza-parton sem.

K. A. R.

Ezek az intézkedések eredményezték a jelenlegi járványhelyzetben azt a pozitívumot, hogy csökkent a közterületről származó szemétmennyiség Szegeden. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási NKft. igazgatója tájékoztatta erről lapunkat, aki elmondta, a jelenlegi köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kritikus helyzetben naponta takarítják a közterületeket, de szemétszedés szempontjából láthatóan kisebb teher hárul a cég dolgozóira.

Ha végigmegyünk a városon vagy a parton, akkor jól látszik, hogy jóval kevesebb, bulikból származó szétdobált palackot és alumíniumdobozt termelnek a városlakók, mint korábban. Ennyi előnye már biztosan van a járványnak. Fontos viszont ügyelnünk arra, hogy a közterületeken található szelektív gyűjtőszigetek tartályai és más utcai hulladékgyűjtő edények mellé ne tegyünk semmilyen más anyagot, például háztartási hulladékot, lomot a fokozott fertőzésveszély, valamint a jogszabályi előírások betartása miatt.

Az igazgató a Délmagyarország kérdésre azt is elmondta, hogy ugyan a közterületekről érkező hulladék kevesebb, de a legfrissebb kimutatásaik sze­­rint kilenc százalékkal nőtt a lakossági hulladék mennyisége a pandémiás időszakban, valamint a behozott hulladékban folyamatosan növekszik a lejárt szavatosságú élelmiszerek száma. Az ipari termelőktől származó szemétkupac is kisebb, 7 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában