Helyi közélet

2020.04.15. 19:10

Kisebb földterületeket vásárolhatnak most a gazdák

Mintegy 430 darab három hektár alatti, osztatlan közös tulajdonú földre lehetett ajánlatot tenni Csongrád megyében. Az értékesítési program első ütemében Hódmezővásárhely több mint nyolcvan ajánlattal szerepelt, Szegeden 30, Ásotthalmon pedig 6 földdarabot hirdettek meg.

Kovács András

Egymillió forint feletti volt a hektáronkénti vételi ajánlat. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

Sikeres volt az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ március elején indult föld­értékesítési programjának első üteme. Ennek lényege, hogy az állami tulajdonban álló kisméretű, osztatlan közös tulajdonban levő állami hányadokat és a nehezen hasznosítható földeket értékesítsék. Elsősorban az érintett tulajdonosok és a helyben lakó gazdák javára – egy nyilvános eljárásban.

A program első ütemének ajánlattételi határideje április 1-jén ért véget, az értékesítésre országosan meghirdetett összesen 6540 darab földterületre csaknem 7200 vételi ajánlat futott be. Átlagosan a földek 60 százalékára érkeztek „pályázatok”, összesen megközelítőleg 3,5 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a jellemzően 1 hektár alatti területeket és tulajdoni hányadokat is 1 millió forintot meghaladó hektáronkénti áron kívánják megvásárolni a gazdák.

Átvállalt értékbecslés

A Földügyi Központ megkezdi a vételi ajánlattal érintett földekre az értékbecsléseket, hogy a végleges árak kialakulhassanak. Az állam átvállalja az 1 hektár alatti területek értékbecslésének költségét, ezzel is segítve a gazdákat.

A járványügyi veszélyhelyzetben arra törekszenek, hogy a teljes értékesítési folyamat minél kevesebb személyes kontaktussal járjon. Ezért az ajánlattevőktől türelmet kérnek, hiszen az adásvételi szerződések aláírását a kormány intézkedéseihez igazítják majd. És természetesen minden érintettet időben értesítenek majd a további lépésekről.

270 megyei ajánlat

Kérésünkre helyi adatokkal is szolgált a földügyi központ, eszerint mintegy 430 darab 3 hektár alatti földre lehetett ajánlatot tenni Csongrád megyében. Ezekre a területekre 270 vételi szándék érkezett, az értékbecslést pedig a napokban már meg is kezdték.

Megkaptuk a teljes listát is, így kiderült, hogy például Algyőn öt földdarabot hirdettek meg, a legnagyobb 2, a legkisebb 0,3 hektárnyi. Értékük 6 és 28 aranykorona között váltakozik. Ásotthalomon a 6 érintett földterületből csupán egyetlen nagyobb egy hektárnál, és csak ennek az aranykorona-értéke haladta meg a 10-et. A nyolc balástyai lehetőség közül a legnagyobb 3 hektáros és 33 aranykoronás, a mintegy 30 szegedi terület legnagyobbja pedig 2,6 hektár és 65 aranykorona.

Vásárhely húzta

Hódmezővásárhelyen több mint 80 földterület érintett a programban, az ajánlat két széle 2,1, illetve 0,1 hektár, 92, illetve 0,3 aranykorona. Székkutason sokkal kisebb a kínálat, ott mindössze 4 darab osztatlan közös földdarab szerepelt a kínálatban, a legnagyobb terület (2,8 hektár) is 16 aranykorona.

A program folytatódik, április végén várható egy újabb, hasonló területnagyságú és mennyiségű föld értékesítése. Az első ütemben el nem adott hektárokat ezzel egy időben ismételten nyilvánosan meghirdetik, és azokra újra bárki tehet majd vételi ajánlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában