Hiánypótló egészségügyi képzés indult Szegeden

2020.04.10. 14:00

Lélegeztetőgépek kezelésére képzik ki a dolgozókat

Orvosoknak és szakdolgozóknak hiánypótló egészségügyi képzés indult Szegeden, míg a hallgatók egyedülálló kurzusban részesülnek. Önkéntes munkára is várják a fiatalokat a klinikákon.

Munkatársunktól

Az orvosoknak külön tananyag készül.

Fotó: Karnok Csaba

A koronavírus-járvány terjedésére való felkészülés jegyében, lélegeztetőgépek kezeléséről indítottak képzést a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak és szakdolgozóinak – közölte az egyetem. A tanfolyam az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetőjének, Babik Barnának a kezdeményezésére indult. A képzés ötletét Lengyel Csaba, a Klinikai Központ elnöke is támogatta, majd körlevélben hívta fel a klinikai orvosok és szakdolgozók figyelmét a hiánypótló egészségügyi képzés fontosságára.

Az orvosoknak külön tananyag készül.
Fotó: Karnok Csaba

A lélegeztetőgépek kezelését, az alapvető lélegeztetési beállításokat, riasztáskezeléseket, zavarelhárítási lépéseket, valamint légútbiztosítási és lélegeztetési ápolási ismereteket sajátíthatják el e-learning képzések formájában a résztvevők. Külön tananyag készült a szakdolgozóknak és külön az orvosoknak.

Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, úgy az oktatás eredményeként elegendő egészségügyi dolgozó vonható be a gyógyításba. Ők majd aneszteziológus felügyelete mellett dolgoznak a betegellátásban.

Nemcsak a szakemberek, hanem az egyetem hallgatói is fejleszthetik tudásukat a következő hetekben, ugyanis egyedülálló kurzus érhető el a Szegedi Tudományegyetemen a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan. A nemrégiben megkötött Coursera for Campus (Tanfolyam a campus számára) együttműködés keretében a fiatalok ingyen férhetnek hozzá a világ legjobb egyetemeinek és vállalatainak mintegy négyezer kurzusához.

A felsőoktatási intézményben azt is felmérik, hogy a veszélyhelyzetben mely hallgatók vállalnának önkéntes munkát a szegedi klinikákon. Az igényeknek megfelelően a Klinikai Központ a kiválasztott egyetemi polgárokkal önkéntes segítői jogviszonyt létesít majd.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában