Új naperőmű-beruházások indulhatnak Csongrád megyében

2020.04.24. 12:06

Makón épülhet meg a legtöbb

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender, Csongrád megyében hat naperőműves beruházás is eredményesen pályázott.

K. A.

Szeged, napelemes rendszert helyeztek ki több szegedi hõközpont tetejére. Képen: Temetõ utcai hõközpont. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen azok gazdálkodó szervezetek és települési önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházásban építenek megújuló erőművet, vagy a már meglévőt az eredeti beruházási érték több mint 50 százalékával fejlesztik.

Csongrád megyében hat naperőműves program nyert támogatást, ezek a kiserőművi kategóriában (0,3–1 MW) valósulhatnak meg, összesen 4,9 MWe beépített kapacitással. A napelemes rendszerek évente várhatóan 6895 MWh zöldáramot táplálhatnak majd a hálózatra. Csongrád megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamosenergia-előállításból 4 százalék, vagyis körülbelül népességarányos.

Forráskút és Szeged

A legnagyobb nyertes Makó, itt gyakorlatilag négy egyforma kiserőmű épülhet, összesen közel 4 MWe beépített kapacitással. A „maradékon” Forráskút és Szeged osztozik, az utóbbi lesz valamivel nagyobb.

A METÁR támogatás célja, hogy a hazai energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72-őt hirdettek ki nyertesnek. A MEKH által kiírt tender kedvezményezettjei 15 éven át évente összesen 229 millió forint támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

Szén-dioxid-kibocsátás

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően a napelemes villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10 százalékkal növekedhet. A bővülés évente mintegy 93 ezer hazai háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni – és emellett 75 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerüli Magyarország.

Árcsökkenés

A nyertes pályázatok a kiírásban meghatározott 26,08 forint/kWh támogatási korlátnál lényegesen alacsonyabb ajánlati árakat adtak be, a kis kategóriában a legalacsonyabb 21,2 Ft/kWh volt. A kedvező ajánlatoknak és az erős versenynek köszönhetően a korábbi hatósági árhoz viszonyítva a kis kategóriában átlagosan 24 százalékos árcsökkenést sikerült elérni.

A vállalkozásoknak a nyertessé nyilvánító határozat kézhezvételét követő 30 napon belül le kell tenniük a beruházási költség 5 százalékát kitevő teljesítési biztosítékot, az új erőműegységeknek három éven belül kell kereskedelmi üzembe állniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában