A Csongrád Megyei Főügyészség közleménye

2020.04.27. 11:26

Megalázta és kényszermunkát végeztetett ismerősével

A Csongrádi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a megyebeli kisfaluban élő férfivel szemben, aki lakhatásért és élelemért cserébe a tanyájára költöző sértettet kisajátította magának és méltatlan körülmények között tartotta.

delmagyar.hu

A vádirat szerint a két férfi közel negyven éve ismerték egymást, így a vádlott tudta, hogy a sértett szerény anyagi körülmények között él, senkivel nem tart kapcsolatot és befolyásolható. Miután a sértett a vádlott tanyájára költözött élelemért és lakhatásért cserébe, 2009-től csak ott dolgozhatott.

A tanya WC nélküli, koszos, büdös, cefrés hordókkal teli melléképületében kellett laknia, a meleg vizet egy fa tüzelésű bojler biztosította, de hetente csak egyszer fürödhetett. A sértett a tanya főépületébe csak az általa használt mobil WC ürítésekor léphetett be, valamint a tanya körül a vádlott által meghatározott munkákat kellett végeznie reggeltől estig. Naponta két-háromszor ehetett csak, akkor is főleg kenyeret és szalonnát. Munkabért nem kapott és a még a sértettnek járó havi 22 ezer forintos járadékból a vádlott az élelmezés címén további 5 ezer forintot levont.

Másfél éve a kényszermunkára fogott férfin gerincműtétet végeztek, ennek ellenére a vádlott nehéz fizikai munkákat végeztetett vele. A sértett félelmében nem panaszkodott, megcsinálta azokat.

Mindezeken túlmenően a vádlott a személyes okmányait és kevés megtakarítását is elvette, folyamatosan ellenőrizte hollétét, a tanyát csak engedéllyel hagyhatta el. Havonta bántalmazta, ha a munkáját nem úgy végezte vagy nem akarta elvégezni, illetve rendszeresen ordítozva, fenyegetőzve beszélt vele.

A sértett többször megpróbált elmenekülni, azonban a kiszolgáltatott helyzetét kihasználva a vádlott mindig visszahívta őt, majd újra megverte és munkára kényszerítette.

A járási ügyészség kényszermunka bűntettével vádolja a fogvatartó férfit. Bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában