Vedd a haz

2020.04.07. 12:35

Most még fontosabbá vált a hazai termék fogyasztása

A lakosság élelmiszer-ellátása folyamatos, és a jövőben is az lesz. Mi több, jelentős túlkínálattal is számolni kell, ami veszélybe sodorhatja az ágazati szereplőket. Az agrárkamara elemzést készített az élelmiszeripar és -kereskedelem helyzetéről a koronavírus-járvány tükrében.

K. A.

2020.03.27 Szekszárd A szekszárdi TESCO áruházban többnyire már szájmaszkban vásárolnak az emberek. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A kiskereskedelmi forgalom jelentős ingadozást mutat, erős negatív hatások tapasztalhatók. Az online kereskedelemre nagy nyomás nehezedik, kialakulhatnak hosszabb szállítási idők is, amely az infrastrukturális átállás lassú folyamataira vezethetők vissza.

– A hektikus ingadozást sem a kereskedelem, sem az élelmiszer-előállítók nem tudják rugalmasan kezelni, ezért az eladatlan termékek készletei folyamatosan növekednek, és a koronavírus exportkorlátozó hatásával együtt erőteljes nyomást gyakorolnak a szereplőkre – hangsúlyozták az elemzés készítői.

Kieső fogyasztás

A lakossági értékesítés csökkenésének hatását tovább erősíti a HORECA szektor, vagyis a szállodák, éttermek, kávéházak drasztikus keresletcsökkenése. A készletek piaci elhelyezése és a bevételek megszerzése minden gyártó számára létkérdés, a tőkeerős nyugati szereplők akár jelentős árversenyre is kényszeríthetik a külpiacok vállalkozásait. Félő, hogy készletcsökkentési akcióikkal, termékeik nagy mennyiségben történő magyarországi megjelenésével erős nyomást gyakorolnak majd a hazai feldolgozókra.

Hazai termékeket tegyünk kosarunkba.
Fotó: Pesthy Márton

Vedd a hazait!

A magyarországi termékpályák életben tartása és a hosszú távú működésük érdekében a kamara a hazai fogyasztók tudatos választására és az élelmiszer-kereskedelem felelős magatartására hívja fel a figyelmet. Ma még inkább fontos, hogy a feldolgozók integráció keretében biztosítsák az alapanyagot és genetikai alapokon történjen a mezőgazdasági termék-előállítás.

Házhoz szállítás

Az élelmiszer-feldolgozók a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében egyedi engedélyt kérhetnek, hogy a külföldi szakemberek beléphessenek az országba a szükséges karbantartási, javítási munkákra. A kamara javasolja, hogy az online gyártói kereskedelem bevezetését, a házhoz szállítást vagy mozgóbolt lehetőségét minél szélesebb körben fejlesszék, és ezen túlmenően a hosszabb eltarthatósági idejű termékek gyártását és forgalmazását kell előtérbe helyezni.

 

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában