Mindenki kérhet segítséget

2020.04.09. 11:45

Ne pánikoljunk, kérdezzünk inkább a szakemberektől

Lelkisegély-vonalat indított az SZTE Pszichiátriai Klinika. A koronavírus-járvány az egész világot felforgatta. Bizonytalanná vált a jövő, ami még az egészséges emberekben is szorongást válthat ki. A klinika munkatársai nemcsak nekik, hanem a pszichiátriai betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak is segítséget nyújtanak.

Kiss Anna

Szeged 2020.04.06. Vasas Szent Péter utcai régi SZTK Pszichológusok segítenek a vírus ideje alatt telefonon a rossz lelkiállapotú embereknek Képen: Fotó:Török János

Fotó: Török János

A koronavírus a betegek mellett a mentális problémáktól mentesen élők és a szakemberek mindennapjaira is negatív hatással lehet, ezért mindenki számára elérhető lelkisegély-­vonalat indítottak az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinikán. A szakemberek elérhetősége az intézmény honlapján, a Lelkisegély-vonal fül alatt található. Kálmán János, a klinika igazgatója kiemelte, a járvány az egész világot átrendezte, így az egészséges emberek életét is.

– Az emberek egzisztenciális bizonytalanságban vannak, hiszen elveszíthetik állásukat, nem tudják, mit hoz a jövő, és az a kérdés is ott van bennük, hogy elkapják-e a vírust, és túlélik-e azt. Ez stresszt, szorongást, vagy akár a későbbiekben rossz hangulatot, depressziót in­­dukál, éppen ezért az ő hívásaikat is várjuk. Ha valakinek a járvánnyal kapcsolatos negatív történések foglalják le a mindennapjait olyan mértékben, hogy kevésbé tud tevékenységeire és társas kapcsolataira fi­­gyelni, a járványhelyzettel kapcsolatos változások számára nehezen értelmezhetőek és szorongáskeltők, akkor érdemes felhívnia a segélyvonalat – számolt be lapunknak a professzor.

Merjünk lelki támaszt kérni a klinika vonalán.
Fotó: Török János

Megfigyelték, hogy az elmúlt hetekben több, korábban gondozott, kezelt betegük is ismételt pszichiátriai segítségre szorult, mert a járványhelyzettel já­­ró események okozta stressz előhívta az előző pszichiátriai betegséget.

– Különösen a hangulat­za­varral, depresszióval élők le­­hetnek fogékonyak a járvány miatt kialakult változásokra és hírekre, hiszen ők egyébként is hajlamosak arra, hogy negatívan lássák saját magukat és világukat. A másik rendkívül fogékony betegcsoport a pszichózisokkal, a szkizofrénia tüneteivel élők köre, mert a világ dolgaiban va­­ló eligazodási képességeiket különösen próbára teszik a koronavírus miatt folyamatosan változó új szabályok és életkörülmények, a stabilitás hiánya. Éppen ezért a jelenlegi helyzet szorongáskeltő lehet a betegek számára, akiknek folyamatosan várják a hívását probléma esetén a klinikán – emelte ki.

Kálmán János megjegyezte, nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügyben dolgozók is pszichés segítségre szorulhatnak a járvánnyal kapcsolatos mentális és fizikális terheik miatt, hiszen jóval több munkát kell, hogy vállaljanak. A pszichológiai segélyvonal számukra is fontos lehet.

Az SZTE Pszichiátriai Klinika lelkisegély-vonalát a következő elérhetőségeken olvashatják a klinika honlapján.

 

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában