Művészeti örökségünk nyomában

2020.04.21. 20:48

Szabadka és Vásárhely közös projektje lezárult

Sajátosan zárult Vásárhely és Szabadka kulturális projektje: bár a szerbiai partner városi múzeumába tervezett záró rendezvényt nem tarthatták meg a veszélyhelyzeti intézkedések miatt, mégis gazdag programsorozatot tartott a két partner, a népi bútorfestéstől a bibliai mesterségekig több mindennel foglalkoztak.

Munkatársunktól

Kétnapos népi bútorfestő kurzussal indították a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban, az Európai Unió támogatásával megvalósított programot tavaly nyáron. A bútorfestés történetével, hagyományaival, a restaurálás módszereivel megismerkedő résztvevők kipróbálhatták a tradicionális technikát Dudás Ildikó népi iparművész irányításával.

A projekt őszi programjain vásárhelyi óvodások és iskolások csoportjai kilenc múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerték meg a városban élt népek életmódját, a mezőgazdasági termelés és a kerámiakészítés korabeli módszereit, de gyarapították ismereteiket a textilművességről és a bibliai mesterségekről is. Az Ünnep, család, hagyomány című rajzpályázaton pedig száznál is több tanuló vett részt, az alsó- és felső tagozatos diákok munkáiból kiállítást szerveztek, és elismerték a legeredményesebb felkészítő pedagógusok tevékenységét.

Ősszel a gyerekek számára tartottak programokat.FOTÓ: ARANY-TÓTH ATTILA

A Hódmezővásárhelyi Református Újtemplomi Egyházközség és a Szabadkai Városi Múzeum összefogásával megvalósított európai uniós projektnek köszönhetően a turisztika és a kultúra területén szervezett eseményeket a két pályázó, akiknek infrastrukturális fejlesztéseket is biztosított az Interreg – IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében létrejött, Közös művészeti örökségünk nyomában című pályázat.

Ezek is érdekelhetik