Kristóf és Lilla a modern technikát használva tudott közösen dolgozni

2020.04.01. 12:55

Társasjáték az otthonmaradásért

Egyedi módon buzdít otthon maradásra egy makói diák, Porkoláb Kristóf: iskolai feladatként családi társasjátékot készített nővérével, Balog Lillával közösen. A játék azért különleges, mert a karantén ellenére tudták együtt összehozni – egymástól 70 kilométerre.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– A nővéremmel máskor is készítettem társasjátékot. Az pedig, hogy a mi legyen a témája, magától értetődő volt – mondta a 10 esztendős makói diák, Porkoláb Kristóf, aki nővérével, Balog Lillával egy otthon maradásra buzdító társasjátékot készített saját kezűleg. A Makói Általános Iskola Bartók-tagintézményében tanuló diák tanárnőjétől, Ruff Máriától kapta a feladatot, hogy társasjátékot készítsen, méghozzá a jelenleg folyó online oktatás részeként. Ami külön csavar a történetben: a közös munkát a két testvér ugyancsak online végezte el, Lilla ugyanis már kirepült a közös családi fészekből – Kisteleken él a férjével és a gyerekeivel. A korkülönbség kettejük között 14 év; Lilla szinte a pótanyja volt Kristófnak, amíg egy fedél alatt éltek, és a mai napig is nagyon szorosan kötődnek egymáshoz.

A társasjáték családi. Négyen tudják játszani, két felnőtt és két gyerek. Táblája – amit Kristóf részben az édesanyja, Porkoláb Mária segítségével készített el – egy lakást és annak helyiségeit szimbolizálja, ezek között kell a bábukkal haladni. Előre lépni dobókockával lehet, a különböző mezőkre érve pedig kártyák segítségével kérdések, feladatok várják a játékosokat. A játékot készítő két testvér videócsetben beszélte meg, hogy ezek mik legyenek: egy részük a járványveszéllyel, a vírussal kapcsolatos tudnivalókat tanítja meg játékos formában, más részük azt, hogyan kell viselkedni egy ilyen rendkívüli helyzetben. „Segítettél az időseknek bevásárolni, hogy otthon maradhassanak. Még egyszer dobhatsz!” – áll például az egyik kártyán.

Lilla azt mondta, neki eszébe jutott, hogy ezt a társasjátékot érdemes volna akár levédetni, gyártatni is, de amikor ennek utána érdeklődött, kiderült, nem lehet: hasonló felépítésű játékok ugyanis már vannak, csak a tematikájuk más. Most a kártyák és a játékleírás, meg a kérdésekre adható válaszok gyűjteménye Lillánál van, a tábla és a bábuk Kristófnál.

– Már alig várom, hogy együtt játszhassunk vele! – mondta az öcs, és azt is elismerte, nagyon nehezen viseli, hogy egyelőre csak telefonon beszélhet a nővérével.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában