A szomszédok is félnek

2020.04.29. 15:32

Veszélyes lehet mélygarázst építeni a Centrum-gödör helyére

A telekkel szomszédos in­­gatlanban a lakók is aggódnak a talaj miatt. Újabb szakembertől kaptunk jelzést arról, hogy meggondolatlan a Centrum-gödör helyén zajló építkezés.

Kiss Anna

Szeged, aggódnak a Centrum gödör építkezés mellett lakók fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Hopka János okleveles építőmérnök elmondta, a talajvíz egy méter mélyen van, éppen ezért a kétszintes mélygarázs megépítése veszélyes lehet, hiszen már 6-7 méter mélyen komoly víznyomással kell számolni. Hozzátette, a környező lakások közművesítettek, ami szintén akadály, emellett pedig a Mikszáth Kálmán utcán nagy a forgalom az autóbuszok és trolibuszok miatt, ez szintén nagy terhelést jelent.

A teljes körű geotechnikai tervezőtől még évekkel ezelőtt kért ajánlatot a talajvizsgálatra a gödör tulajdonosa, az árajánlatra azonban nem kapott vá­­laszt.

Ingoványos talajra építenek, a szomszédok mellett már a tervezők is aggódnak.
Fotó: Kuklis István

Hopka János megjegyezte, az elmúlt évek során sokszor változott a telek tulajdonosa, éppen ezért nem tudni, hogy készült-e talajvizsgálati jelentés. A szakember szerint az építési hatóságnak felül kellene vizsgálnia az építkezést, és kérniük kellene a tulajtól vagy a kivitelező cégtől egy tervismertetőt, ahova a környék lakóit is meghívnák. A tervismertetőn a mérnök is készséggel részt venne, ugyanis Szegeden 90 százalékban ő készítette a talajmechanikai vizsgálatot az építkezésekhez az elmúlt 40-50 év során, így ismeri a talaj- és talajvízviszonyokat.

Április elején írtunk arról, hogy a telekkel szomszédos in­­gatlanban a lakók is aggódnak a talaj miatt, hiszen úgy tudják, hogy az évtizedekkel ezelőtt folytatott mérések szerint a Centrum-gödör ingoványos terület, amire nem célszerű többszintes há­­­zat felhúzni. A szomszédok attól tartanak, hogy a házuk megroggyan, már most van, ahol a vakolat megmozdult. Attól félnek, hogy úgy járnak, mint azok, akiket a híradóban láttak, hogy a háromemeletes ingatlan, amiben az érintettek otthona volt, becsúszott az újonnan épülő alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában