Helyi közélet

2020.05.25. 08:48

Az Árendás gyűjt és koreografál

A vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes 2001-ben alakult, a Kankalin mellett ők a fiatalabb testvér, melyet két ifjú táncos, koreográfus Bálint Alíz és Gazsi László irányít, egyben művészeti vezetők is. Az együttes repertoárjában szerepelnek magyarországi, erdélyi és felvidéki koreográfiák, valamint táncokat is gyűjtenek.

Imre Péter

Az Árendás Néptáncegyüttes fellépés közben.

Forrás: ÁRENDÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES

Fotó: Majnik Zsolt

– Az Árendás Néptáncegyüttest 2001-ben alapította Hegyi István és Paulik Erika, az akkori művészeti oktatásból kinövő tehetséges fiatalokra támaszkodva. A stafétát azóta átadták, de figyelemmel követik és tanácsokkal segítik munkánkat – mondta a 24 éves Gazsi László, aki 2014-től művészeti vezetője az Árendásnak, a saját koreográfiákat Bálint Alízzal együtt készítik.

Háttér, cél

Tevékenységüket néhány évvel később, 2008-ban egyesületbe szervezték, így alakult meg a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület. Ennek keretében végzik hagyományőrző munkájukat, a mai napig megtartva az Árendás nevet. A Kárpát-medencei magyar tánckultúra minél hitelesebb színpadra állítása mellett céljuk a tánc és a közösség szeretetének erősítése, lehetőséget biztosítva a különböző korosztályú csoportok színpadi megmutatkozására. Ebben partnerként működnek együtt a Classic Alapfokú Művészeti Iskolával.

Az Árendás Néptáncegyüttes fellépés közben.
Fotó: ÁRENDÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES

További érdekességeket tudhat meg a témáról, a hétfői Délmagyarországból!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában