Hazavitték volna a lányok Foltost, a kiscsikót a mórahalmi lovardából

2020.05.27. 13:41

Bedős lovászok vizsgáztak

A múlt héten erdészeti szakmunkásvizsgán, most a lovászképzés tanulóinak vizsgáján jártunk.

Arany T. János

A kevés bedős lovásztanuló fiú egyike, a vásárhelyi Gál Norbert gyerekkora óta lovagol.

Fotó: TÖRÖK JÁNOS

A kívülállónak először fel sem tűnt, hogy éppen az ásotthal­­mi Bedő Albert Erdészeti Szak­gimnázium és Szakközép­iskola lovászai vizsgáztak kedden dél­­előtt a mórahalmi Futó-Do­­bó Lovasközpontban, de az­­tán Kis Arankától, a lovarda szakmai vezetőjétől és a képzés gyakorlati oktatásvezetőjétől újabb szakkifejezéseket tanultam.

Kettes fogat és elletőláda

Múlt héten a 25 erdészeti szakmunkástanuló vizsgázott az ásotthalmi oktatási intézményben, ami remek alkalom volt arra, hogy tudásomat bővítsem. Kedden délelőtt a póni kettes fogatról, a három alap jármódról – lépés, ügetés és vágta –, valamint az elletőlá­­da előkészítéséről tanultam, míg tíz bedős tanuló gyakorlati vizsgát tett, a lányok meg azon viccelődtek, hogy haza kellene lopni Foltost, a pajkos kiscsikót.

A megyében az elsők

Andrésiné Ambrus Ildikó in­­tézményvezető elmondta, az országban egyre növekvő igé­­nyeknek megfelelően, az ásotthalmi iskolában 2015 óta érhető el a lovászképzés.

A kevés bedős lovásztanuló fiú egyike, a vásárhelyi Gál Norbert gyerekkora óta lovagol.
Fotó: TÖRÖK JÁNOS

– Mórahalommal közösen indítottuk, a gyakorlati képzőhely a város lovardája. Csongrád megyében mi vagyunk az elsők, akik ilyen képzést kí­­­nálunk. Jelenleg 33 lovásztanulónk van, közülük tízen vizsgáznak ma. A sikeres számonkérés után is maradhatnak érettségizni, vagy elhelyezkedhetnek szakmájukban – magyarázta.

Evelin kocsit hajt

Az ásotthalmi Szűcs Evelin a tételek közül az ellés előkészítését húzta, ami nem okozott gondot neki, a lovaglást és a fogathajtást is magabiztosan teljesítette, ami nem csoda, ott­­hon is lovagol, lova is van.

– Olyat szerettem volna tanulni, ami érdekel és szíve­sen csinálom. A Bedőről a nő­­véremtől sok jót hallottam – indokolta döntését, majd elárulta, fogatot még nem sű­­rűn hajtott, póni kettes fogatot pedig kedden reggel először, de nagyon élvezte.

Nem csak simogatni kell

Kis Arankától, a képzés gyakorlati oktatásvezetőjétől megtudtuk, hogy minden csoportban tíz tanulóból mindössze két fiú van.

– A lovászlányok apróléko­sabbak. Általában a fiúké az is­­tállómunka, a lányoké a ló­­ápolás. A mai világban a lo­­vászat összetett, komoly is­­mereteket igénylő szakma, nem csak abból áll, hogy lovagolok és megsimogatom a lovat – ma­­gyarázta. Ilyen diákok most nem voltak, mindenki ko­­molyan vette a vizsgát, még úgy is, hogy volt, aki az ismert körülmények miatt két hónapig nem ült lovon.

Ősi szakma

A lovak háziasításával számos szakma kialakulása vált szükségessé, némelyek egyidősek a lovak megszelídítésének történetével és gyakran apáról fiúra szálltak. Az egyik ilyen szakma a lovász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában