Számtalan rendezvényt szerveznek

2020.05.23. 16:35

Hagyományőrző óvoda Kisteleken

A Kisteleki Óvoda, Bölcsőde és Mini Bölcsőde Hétszínvirág tag­óvodája őrzi a hagyományokat: az odajárók néptáncalaplépéseket, népi játékokat tanulnak és adnak elő az ünnepségeken.

Imre Péter

Kistelek 2020.05.20. Óvoda óvisok Képen: Fotó:Török János Délmagyarország DM

Fotó: Török János

– Az óvodára mindig jellemző volt a népi hagyományok őrzése, ápolása, igyekszünk megtarta­­ni a lassan feledésbe merülő dolgokat, megtanítva azokat a kicsiknek – kezdte beszélgetésünket Frányó Mónika in­­tézményvezető. A tanítási év­­ben az első ilyen esemény a szüreti mulatság ősszel. Ebben a szülők is részt vesznek, gyakorolják a borkészítés fázisait – szőlő morzsolása, darálása, erjesztése –, krumplis pogácsa készül az ovisok segítségével, amit örömmel fogyasztanak el a szőlőlével együtt.

Csúfolkodóst és körjátékot mutattak be a lányok és fiúk. Fotók: Török János

Népi hagyományok

– A Napsugaras ősz alkalmával meghívjuk a nagyszülőket, nekik kedvesedünk műsorral, amiben népi hagyományok, táncok, énekek, játékok elevenednek meg, például csúfolódós, vásáros és körjátékok.

A gyerekek szeretik – mondta a szakember. A Micimackó csoportnak – pályázatnak köszönhetően – Baloghné Váradi Brigitta baksi néptáncoktató tanít alaplépéseket, a közeli község ismert gazdag tánchagyományáról.

– Kicsinyeink örömmel sajátítják el és gyakorolják a tánclépéseket. Fontos, hogy már ebben korban találkozzanak hagyományainkkal, ér­­tékeljék azokat, és az életük részévé váljon – mondta Frányó Mónika. Hozzátette: céljuk, hogy minden csoportra kiterjesszék a foglalkozásokat.

Márton-nap, karácsony, farsang

Márton-napkor felelevenítik a libás hagyományokat, népszokásokat, hiedelmeket, elmennek olyan családokhoz, ahol tartanak libát, megnézik, mit esznek, tollat és élményeket gyűjtenek.

– Karácsonykor a nagycsoportosok betlehemes játékukkal a közösségi házban szerepelnek, amit szívesen látogatnak a hozzátartozók. A szülőknek is fontosak, értékesek ezek az idők, ezért minden rendezvényünknél arra törekszünk, hogy együtt legyen a család – közölte a tagóvoda ve­­­­zetője.

És persze a hinta minden időben, minden gyereknek bejön.

– A farsang nálunk egy hétig tart, beöltözéssel, jelmezversennyel, bűvészkedéssel, műsorokkal, lisztfújással, fánkevéssel. Télűzés, tavaszköszöntés ide­­jén kiszebábot „égetünk”: a gyerekek karjára krepp-papírból készült lángokkal imitáljuk a tüzet. A farsanghoz kötődve a város apraja-nagyja előtt kinyílnak kapuink. Mesét mondanak, játszanak el óvónőink, a gyere­kek nagy ovációval fogadják, mikor felfedezik, felismerik cso­­portjuk vezetőit jelmezben, és szurkolnak, ha bajba kerülnek a történet során – mesélte Frányó Mónika.

Barkácsolnak is, valamint vattacukrot készítenek saját kis géppel. A városi húsvéton az Arany Zabla Lovas Egyesülettel, annak felkérésére tavaly együtt szerepeltek, ez az idén a járvány miatt elmaradt.

Ballagás

Az óvodás ballagásnak is megadják a módját a Hétszínvirágban, ahova 117 gyerek jár. Akkor is előkerülnek a hagyományok, népszokások: lakodalmas, vá­sári forgatag, pünkösdölő elevenedik meg a műsorokban.

– Mindenkinek, a gyerekeknek és a kollégáknak is van népviseletük, amelyek minden ilyen hagyományőrző rendezvényen előkerülnek – árulta el Mónika.

A beszélgetés után a gyerekek meg­­mutatták, mit tudnak, „pó­­zoltak” a fényképezőgépnek, majd a végén megkérdezték: – Me­­hetünk végre játszani?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában