Szegeden kétlépcsős a koronavírus elleni védekezés

2020.05.16. 11:00

Kevés beteg a II-es kórházban, az ELI-ben nem ápolnak senkit

Továbbra sincs szükség a lézerközpontban kialakított egészségügyi részlegre, ugyanis a járványkórházban is alacsony a koronavírussal fertőzöttek száma. Budapestre szállítják az új, intenzív ellátásra szoruló betegeket.

Kiss Anna

Szeged 2020.04.28. a honvédség Járványközpontot ( járványkórház ) létesít az ELI épületében és azon kívül munkálstokst végeznek Képen: Fotó:Török János

Fotó: Török János

Száztizennyolc ágyas egészségügyi részeleget alakított ki a Szegedi Tudományegyetem az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont két termében, illetve a központ melletti területen konténerek segítségével az egészségügyi ellátást támogató háttér-infrastruktúrát is kiépítették. A munka még áp­­rilis végén indult, a fejlesztés pedig néhány hét alatt megvalósult. Jancsó László projektmenedzsertől megtudtuk, az ELI készen áll az intenzív ellátásra szoruló koronavírussal fertőzöttek fogadására.

– Jelenleg nem ápolnak itt be­­tegeket. Szegeden kétlépcsős a koronavírus elleni védekezés, ebből a fertőzöttek komplex ellátása a II-es kórházban, vagyis a járványügyi ellátóközpontban történik meg. Itt rendelkezésre áll a diagnosztika, a műtő és az intenzív ellátás is. A második lépcsőt az ELI jelenti, ahová csakis a súlyos állapotban lévőket szállítják, ha a Kálvária sugárúti épületben nincs már hely. Azonban szerencsére nagyon messze vagyunk attól, hogy a II-es kórház teljes kapacitása kimerüljön, attól pedig még messzebb, hogy a lézerközpontban kialakított részlegre is szükség legyen – emelte ki Jancsó László.

Az országos tiszti főorvos bejelentése szerint az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken. Így viszont a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és az Or­­szágos Korányi Pulmonológiai Intézetbe – szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket. Amennyiben ezek megtelnek, akkor a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba viszik a betegeket. Ha ezek kapacitásai megteltek, akkor a többi területileg illetékes kórházba, többek között a szegedibe szállíthatók a fertőzöttek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön kérdésre elmondta, a kialakított járványkórházakat továbbra is fenntartják arra az esetre, ha súlyosbodna a jár­­ványhelyzet hazánkban. A kezdeti szakaszban megszokott beutalási rendre való visszatérésre azért van szükség, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok és beavatkozások a kórházakban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában