Geoládákat is rejt az érintetlen vadon

2020.05.20. 19:30

Kincseket rejt az ásotthalmi erdő – Fotók

Ásotthalmon három geoládát rejtettek el, ezek közül a Kiss Ferenc Emlékerdőben lévőt kerestük fel Bánhidy Zoltánnal. A Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium tanára gondozza és tölti fel kincsekkel a dobozt.

Arany T. János

Bánhidy Zoltán kedvenc erdejében rejtett el egy geoládát, amit tegnap kincsekkel, játékokkal töltött fel. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Ásotthalom közelében, az 55-ös főút mellett a Kiss Ferenc Emlék­erdőben, Csongrád megye egyik legrégebben, 1944 óta védett területén sétáltunk Bánhidy Zoltánnal, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium tanárával, aki az egyik tisztáson elrejtett geoládát mutatta meg nekünk, miközben alaposan telepakolta játékokkal.

Bánhidy Zoltán kedvenc erdejében rejtett el egy geoládát, amit tegnap
kincsekkel, játékokkal töltött fel. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A geocaching szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, amely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát – GPS és internet – a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. A játékot ma már a világ számos országában művelik. Magyarországon 2001. június 24-én helyezték el az első ládát, számuk 2017 augusztusában elérte a 4300-at. A hagyományos geoláda egy vízhatlan doboz, benne egy szabvány magyar és angol nyelvű üzenet a véletlenül megtalálók részére, egy naplófüzet és a kincsek.

Bánhidy Zoltán geoládát helyezett el és gondoz egy település melletti túraútvonalon. Fotó: KUKLIS ISTVÁN

Bánhidy kiemelte, hogy a terület különlegessége, hogy itt nem folytatnak erdőgazdálkodást, azaz érintetlen. A geoláda mellett maga a terület is különleges, ami a rejtekhely kiválasztásakor is fontos szempont volt.

– Számomra az a különlegessége, hogy ezt a ládát örökbe fogadtam attól, aki már nem gondozza. Ősszel majd a diákok segítségével szeretnénk izgalmasabbá tenni a keresést – mondta.

A ládát kis segítséggel és némi logikával mi is gyorsan megtaláltuk. Az okostelefonos alkalmazás a GPS-koordináták és hasznos tudnivalók mellett olyan információkkal is szolgál, mint hogy van-e parkoló a közelben és be lehet-e jönni babakocsival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában