Hamarosan látogatható lesz

2020.05.07. 16:00

Megújult az Ezer Év Parkja – Fotók

Egyre zöldül és tartalmilag is bővül a korábban Mini Hungary nevet viselő Ezer Év Parkja Mórahalmon. A kiállítóhely szabadtéri része péntektől fogad látogatókat.

Munkatársunktól

Folyamatosan dolgoznak a mórahalmi Ezer Év Parkján. Az egész park megújult a pénteki nyitásra. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

Februárban váltott nevet az egykori Mini Hungary Park, és Ezer Év Parkja lett belőle. Az intézmény vezetői sokat gon­­dolkoztak azon, mi lenne a leghitelesebb elnevezése a parknak, és arról, hogy ezt mi­­lyen képi világgal szeretnék a közönség elé tárni. Az új elnevezés a magyar történelem és kultúra gazdag ezer évére utal.

Öt éve nyílt

Logójukban arra törekedtek, hogy ezt az időkeretet úgy tudják megjeleníteni, hogy közben játékos, modern és letisztult formákat alkalmazzanak. Így nyert alakot az új arculati elemük, amelynek hátterében a honfoglalást reprezentáló ópusztaszeri Árpád-emlékmű­vet, míg előterében a honfoglalás ezredik évfordulójára fel­­épített Országház sziluettjét álmodták meg. A történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makettmúzeum 2015-ben nyílt meg Mórahalmon.

 

Napról napra egyre zöldebb és gazdagabb az Ezer Év Parkja. Tegnap délelőtt is dolgoztak a munkások, csinosították a parkot. Mórahalom különleges turisztikai nevezetessége nemcsak külsőleg, tartalmában is többet tud majd nyújtani látogatóinak 2020-tól. Az új arculattal rendelkező, a Kárpát-medence jellegzetes építményeit bemutató interaktív bemutatóhely arra készül, hogy péntektől fogadhassa lá­­togatóit. Ekkor még csak a szabadtéri kiállítóhely lesz megtekinthető.

Interaktív témautak

Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, megújult a főépület alatti pinceszint is, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd. A foglalkoztató tér és a minimozi lehetőséget nyújt történelem-, magyar- vagy művészettörténet-órák megtartására. A közeljövőben a témautak bejárása tablet se­­gítségével interaktívvá válik, és saját tempóban mindenki annyi érdekességet tudhat meg az épületekről, amennyit szeretne.

Folyamatos a felújítás

Tóth Adrienn intézményvezetőtől megtudtuk, az új tájékoztató táblák kihelyezése mellett folyamatosan újulnak meg a méretarányos makettek, amelyekből végül mintegy ötvenet láthat majd a nagyközönség az Ezer Év Parkjában. A jövőben játszótér, pihenőhelyek és szabadtéri színpad is színesíti majd a magyarság ezeréves történelmét bemutató makettgyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában