A semmiből valamit csinálni

2020.05.01. 10:16

Ökotudatos szemléletet vihetnek haza a diákok

A környezetbarát háztartás és az életfa témakörében készítettek izgalmas, interaktív táblákat a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola tanulói. Az ökoszakkör két csapata adriai utazást nyert a nemzetközi SzékelyKapuk–ZöldKapuk versenyen.

T. Sz.

– A manualitás, az eszközkezelés élménye hiányzik a gyerekek életéből. Nem tudnak cérnát fűzni a tűbe, vagy szöget verni a falba, ám az iskolai szakkör kalapálós, fúrós-faragós feladatai újfajta világot nyitnak meg előttük. Ta­nulóink nem először nyernek versenyt: a közelmúltban két csapatunk egy nemzetközi ökocivilizációs projektre pályázott sikerrel – mondta Palásti Andrea rajztanár, a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ökoszakkörének vezetője, aki szerint „A semmiből valamit csinálni” szlogen vonzó lehetőséget kínál a gyerekeknek, az alkotás öröme mellett megmutatja a környezettudatos szemlélet kihívásait.

– A veszélyhelyzeti korlátozások miatt a négy fal között, jobb esetben olykor a kertben töltött mindennapokban a gyerekek élesben találkozhatnak az újrahasznosítás fontosságával, a környezettudatos életmód kihívásaival a családi háztartásokban. A szakköri fog­­lalkozások élményeit, az ott megszerzett tudást a gyerekek hazaviszik, és bízom abban, hogy látásmódjukkal a családtagjaik szemléletét is formálják – tette hozzá.

...

A rajzpedagógus tanulói­val online zárt csoportban tartja a kapcsolatot. Egy, az ételpazarlásról szóló felhívásra készülnek most, hogy túl van­­nak a sikeres pályázaton a nemzetközi ökocivilizáiós projekten. Nyereményként egy­­hetes adriai kiránduláson vehetnek részt. A későbbre halasztott utazásuk is a környezettudatosság jegyében telhet majd.

– A környezettudatos szemléletet kiemelten kezelő intézményünk már három éve viseli az ökoiskola címet – mondta Juhászné Wolf Edit, az intézmény igazgatója. Hozzátette, a veszélyhelyzeti korlátozások, az online oktatás idején a pedagógusok a diákok szabadidejét is igyekeznek megtölteni vonzó tartalommal. A délutáni alkalmakra extra feladatokat szánnak, szorgalmi felajánlásokat várnak és filmvetítéseket tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában