Teljes erőbevetéssel dolgoztak a járvány alatt

2020.05.27. 18:33

Pluszpénzt kapnak a polgárőr egyesületek

Egymillió forintot osztott szét 21 Csongrád megyei polgárőr egyesület között a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége – jelentette be a szervezet elnöke mai sajtótájékoztatóján.

S. Z.

21

Fotó: Török János

Batiz István elmondta, hogy az egyesületeket 40-60 ezer forinttal támogatták, mégpedig azért, mert példásan teljesítettek a koronavírus-járvány alatt. A pénzt egyébként eredetileg a minden évben megrendezett polgárőr napra szánták, ami viszont idén a járvány miatt elmarad. A szervezet elnöke arról is beszélt, hogy az egyesületek a pénzt például üzemanyagra költhetik.

A polgárőrök a kijárási korlátozás alatt jellemzően időseknek és tanyákon élőknek segítettek. Volt, akinek bevásároltak, de sok helyre szállították ki a megrendelt ételt, illetve olyan is előfordult, hogy a betegek szállításában segítettek.

De természetesen jelen voltak a polgárőrök a közterületeken és a piacokon is, ahol – ha kellett – figyelmeztették az embereket a bevásárlási idősávok betartására, és a maszkviselésre.

Huszonegy egyesület kapott pluszforrást.
Fotó: Török János

Megtudtuk azt is, hogy a járványidőszakban minden megyei polgárőrszervezet kapott 40-50 darab maszkot, kesztyűket és több liter fertőtlenítő folyadékot.

Túrós András, az Országos Polgárőrszövetség elnöke egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a vidéki egyesületek senkit sem hagynak magára, elsősorban az idősek ellátásában vesznek részt, a legkisebb tanyákra is eljuttatják az élelmiszert, gyógyszert, és a városokban a kijárási korlátozások miatt elnéptelenedett utcák biztonságára, bezárt üzleteire is odafigyelnek.

- A 64 ezres tagság fele már betöltötte a 65. életévét, ők most a veszélyeztetettség miatt csak otthonról segítenek, logisztikai, szervezési, informatikai munkákban, vagy ha mást nem, szendvicseket gyártanak az éjszakai műszak őreinek. A többiek viszont egytől-egyig az utcán, a fronton van, járja a tanyavilágot, segít a rendőrségnek, és az önkormányzatoknak – tette hozzá Túrós András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában