Modern technikával szerelik fel az épületet

2020.05.23. 20:16

Régi fotók alapján rekonstruálják a szentesi színházat

Utolsó, 2008-as előadása óta lakatlanul állt a szentesi Petőfi Szálló és Vigadó épület­együttesében található Tóth József Színház. A felújítással egyszerre rekonsturálják és modernizálják a szecessziós stílusú műemléket.

T.Sz.

Fotó: Vidovics Ferenc

Nem lesz többé esőnap a különleges, külső és belső térre is moz­­gatható színpad kialakításával – sorolja kérdésünkre Szabó Zoltán Ferenc polgármester a szentesi Tóth József Színház technikai újdonságait. Innovatív technikai újdonságként ugyanis akár az aktuális előadás napján eldönthetik, hogy a kinti vagy a benti részt foglalják el a nézők, színpadi átszerelés nélkül.

A 19. század végén épült, majd az 1960-as, 1970-es években részben átalakított épületet régi fotók alapján rekonstruálják. Ahogy a város vezetője mondja: szeretnék visszakapni azt a látványt, amit a hajdani fotográfiák mutatnak. Törekvé­sük, hogy a korhű külső és bel­ső teret a mai kor technikai új­­donságaival szereljék fel.

A színházi épületrész többfunkciósan berendezhető termével korszerű előadó- és kiállítóteret alakítanak ki. A rekonstrukció a szecessziós épület eredeti arányait, nyílászárórendszerét, anyagait és színeit hozza elő mind az enteriőrben, mind külső megjelenésében. A felújítás a műemléki előírások szerint halad. A polgármester külön hangsúlyozta: a többfunkciós kialakítás elsődleges szempont, zökkenőmentes átrendezésekkel rendezvények otthona lehet az épület.

Próbálják tartani a határidőket.
Fotó: Vidovics Ferenc

A színházi tér kö­­zépső traktusában kétszáznegyven néző befogadására al­­kalmas mobil széksorokat he­­lyeznek el. A színpad kétszeresére bővül a hátsó, illetve az előszínpaddal, az előtte található zenekari árkot süllyedő árokként alakították ki.

Az eredeti elképzelések sze­rint idén zárulna a beruházás, a vírushelyzet miatti korlátozások azonban a kivitelezés munkálatait is lassították. A színpadi technika például Olaszországból érkezne, ám egyelőre beláthatatlan a ve­szélyhelyzet hatása a gyártásra és a szállításra. Szabó Zoltán Ferenc mégis úgy véli, ezzel együtt is elképzelhető, hogy decemberig elkészülhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában