Keveseket érint a szóbeli vizsga – itt javíthatnak még a diákok

2020.05.27. 08:29

Zökkenőmentesen zajlott le az írásbeli érettségi

A járványügyi helyzet miatt a közismereti tantárgyakból csak írásban érettségiztek a végzős diákok. A vizsgák megyénkben is sikeresen lezajlottak. Néhány tanuló azonban még nincs túl az érettségin, vannak olyanok, akiknek szóbelizniük is kell.

Hajó Edina

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák, ezáltal sok diáknak a vizsgaidőszak is lezárult.

Fotó: TÖRÖK JÁNOS

Május 21-én befejeződtek a má­­jusi–júniusi érettségi vizs­gaidőszak írásbeli vizsgái, amelyeket a járványügyi ve­szélyhelyzetben 14 nap alatt, több mint ezer helyszínen, az egészségvédelmi óvintézkedések betartásával bonyolítottak le az intézmények. Az írásbeli vizsgák feladatlapjait és azok javítási-értékelési útmutatóit az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta honlapján.

voltak, akik Emelt szinten vizsgáztak

A Szegedi Szakképzési Centrum mind a 9 tagintézményében sikeresen és zökkenőmentesen lezajlottak az írásbelik, mind közép-, mind emelt szin­­­ten – tájékoztatta lapunkat Er­­délyi Margit főigazgató. Is­­koláikban 789 diák tett kö­­zépszintű írásbeli vizsgát, és saját tanulóik közül 339 emelt szinten maturált. Összesen 238-an érettségiztek a Szegedi Tudományegyetem középiskoláiban: a Gyakorló Gimnáziumában, a Kossuth Zsuzsanna és a Vántus István Gyakorló Ze­­neművészeti Szakgimnáziumban.

A diákokat nem viselték meg a körülmények

Az egészségügyi szakközépben mindenki megjelent a vizsgán, aki jelentkezett, azaz összesen 54 diák. Horváth Attila igazgató úgy tapasztalta, hogy a gyerekeket nem viselték meg a körülmények.

– Alkalmazkodtak a helyzethez, azt sem bánták, hogy írásban kell vizsgázniuk. Örültek, hogy jöhettek az iskolába, és találkozhattak rég nem látott osztálytársaikkal – magyaráz­­ta az igazgató. A zeneművészeti szakgimnáziumban huszonketten vizsgáztak. Mivel normál esetben az érettségi ideje alatt az egyetemen szorgalmi időszak van, csak az iskola termeit vehették igénybe, de most az üres Bartók Béla Művészeti Kar egyik termében is vizsgáztathattak.

Testnevelésből csak szóbeli lesz

Idén a veszélyhelyzet miatt a közismereti tantárgyakból nem lesznek szóbeli vizsgák, így a diákok nagy részének már befejeződött a vizsgaidőszak. Kivételt jelentenek azok a tantárgyak, amelyekből eleve csak szóbeli vizsga lenne, valamint azok a diákok is szóbeliznek, akiknek nem sikerült az írásbeli. A Szegedi Szakképzési Centrum 9 érettségi vizsgát szervező iskolája közül 8 intézményben lesz szóbeli.

– Összesen 187 diák fog szó­beli javító érettségi vizsgát tenni, többségében a közismereti tantárgyakból. A létszámba természetesen beleértendők a sajátos nevelési igé­­nyű tanulók, akik írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsgát tesznek, valamint a testnevelés tantárgyat választók – fejtette ki Erdélyi Margit. Testnevelésből öt intézményükben – június 11–16. kö­­zött – vizsgáznak a diákok szó­­ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában