Helyi közélet

2020.06.25. 18:47

A holokauszt szegedi áldozataira emlékeztek

A Szegedről elhurcolt több ezer elhurcolt zsidó áldozat emlékére szervezett megemlékezést a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a nagyállomáson.

Koós Kata

Fotó: Török János

76 évvel ezelőtt június 25-én indultak el az első vonatok Szegedről Auschwitz felé. A rendezvényen Ifj. Iványi Gábor, a testvérközösség lelkésze köszöntötte a megjelenteket.

A megemlékezésen részt vettek a Szegedi Zsidó Hitközség képviselői is. Beszédet mondott Buk István elnök, Kendrusz Attila vallási vezető, továbbá Salamon István nyolcvanéves holokauszt-túlélő, aki négyévesen családjával maga is az egyik vagonba került. Ők azon kevesek közé tartoztak, akik a két lecsatolt, szegedieket és bácsalmásiakat szállító szerelvényen utaztak. Strasshofba kerültek munkatáborba, onnan egy év múlva gyalog tudtak visszajutni Szegedre. A többi vagon utasaira a biztos halál várt.

76 évvel ezelőtt indult el Szegedről az első vonat, mely haláltáborba vitte a zsidókat. Fotó: Török János

– Az emlékezés a zsidó ember számára tevőleges parancsolat. Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell a nemzedékeket a holokauszt rémtetteire és következményeire, mert ez segít elkerülni a jövőbeni ismétlést. Nem tudjuk visszahozni az életbe az elhunytakat, de a jelenben tudunk tenni valamit, hogy a haláluk ne legyen hiábavaló. Segít abban, hogy az értelmetlen öldöklés helyett más alternatívát találjunk egy társadalmi, gazdasági probléma kezelésére – fogalmazott Kendrusz Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában