A második hullámra már vannak tartalékok

2020.06.30. 17:58

A járvány utáni gazdaságról is beszéltek a kamarában

Szakmai fórumot rendeztek június 30-án a 2021-2027-es európai uniós vállalkozásfejlesztési források tervezett felhasználásáról. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén elhangzott, az európai és a magyar megtakarítások még soha nem voltak ilyen magasak.

K. A.

A rendezvényen Nemesi Pál elnök azt mondta, hogy minden értelemben új helyzet van. Az uniós ciklus utolsó évében vagyunk, valamikor számot kell adni róla – és új helyzet volt a járvány is.

– Adósak vagyunk egy hosszabb távú térségi gazdasági programmal, ezt elindítottuk, ezen tudtunk dolgozni a járvány alatt is – hangsúlyozta.

Előadást tartott György László államtitkár is, akivel a gazdaságfejlesztési források tervezéséről konzultálhattak is a résztvevők. Beszédében kiemelte, nem strukturális a gazdasági válság, ha visszaáll a bizalom, újraindul az élet. Figyelni kell Kínát, ők három hónappal járnak előttünk.

Kiemelte, hogy az európai és a magyar megtakarítások még soha nem voltak ilyen magasak. Az elhalasztott fogyasztásukat bepótolják majd az emberek, ami élénkíti a gazdaságot. Úgy vélte, jól védekeztünk, az emberek biztonságban érzik magukat és ez biztató a jövőre nézve. Ugyancsak reményt keltő, hogy nagy összegű fejlesztési forrás áll majd Magyarország rendelkezésére a következő években. Rövidülnek az értékláncok, közelebb kerülnek a fogyasztói piachoz a termelő vállalkozások.

Az államtitkár hangsúlyozta, a gazdaságvédelmi akciótervnél arra figyeltek, hogy arányos legyen, ne költsenek például többet a munkahelyek megőrzésére annál, mint ami szükséges. Ha pedig jön a második hullám a járványban, lesznek tartalékok. Az engedélyhez kötéssel megvédik a bajba jutott vállalkozásokat, hogy a válság miatt átmenetileg meggyengült cégeket ne vásárolják fel a külföldiek olcsón.

A szegedi esemény egy országos programsorozat része volt, amelynek célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozói szektor képviselőivel személyesen egyeztessenek, hogy a szakpolitika első kézből ismerhesse meg a vállalati igényeket. A kezdeményezés nem új, tavaly is eredményesen szervezték meg az országos konzultációt, amelyben valamennyi területi kamara, így a Csongrád-Csanád megyei is aktívan részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában