Januárban nem hangzottak el konkrét ígéretek

2020.06.25. 18:01

A jövő évi beruházással csökkenthetik a bűzt

A tervek szerint 2021-ben kezdi az ATEV Zrt. azt a beruházást, amivel jelentősen csökkentik a vásárhelyi telephelyről kiáradó bűzt.

Évtizedek óta keseríti a vásárhelyiek életét a bűz.

Fotó: Kovács Erika

Kovács Lajosnak, a cég vezérigazgatójának június 11-én küldtük el interjúkérésünket, miután Márki-Zay Péter, az MMM elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere és Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei elnöke közös sajtótájékoztatóján elhangzott, egyebek között a fehérjefeldolgozó bűzével kapcsolatban is egyeztettek. Mi arra voltunk kíváncsiak, mit tesz a cég ez ügyben. A vezérigazgató interjút nem kívánt adni, a cég egy anyagot juttatott el lapunkhoz.

Évtizedek óta keseríti a vásárhelyiek életét a bűz.
Fotó: Kovács Erika

Januárban nem hangzottak el konkrét ígéretek

A 109 főt foglalkoztató társaság képviselői 2020 januárjában informális egyeztetést folytattak Hódmezővásárhely polgármesterével és önkormányzati képviselőivel, ahol az hangzott el, hogy a vállalat a 2020–2024 közötti stratégiájában kíván megoldást találni a sok éve húzódó és a helyi lakosokat zavaró bűzproblémák kezelésére. Ezen a találkozón semmilyen konkrét ígéretet nem tettek. „Az el nem hangzott ígéretet nyílt levélben számon kérni a helyi dolgozóira nézve sértő, társaságunkra vonatkoztatva pedig hitelrontó” – írják a lapunkhoz eljuttatott anyagban.

Leszögezték, a probléma, nem új keletű. A hódmezővásárhelyi gyár jelenlegi állapotát az elmúlt évtizedekben megvalósult és elmaradt beruházások alakították. A cég vezetése szerint álságos ezt úgy láttatni, mintha ez a probléma egy közelmúltbeli mulasztás, nemtörődömség eredménye lenne.

450 köbméter fenyőaprítékot cseréltek

Azt is írták, ha a városvezetés tényleg ennyire a szívén viseli a kérdést és gyorsabb megoldást szeretne, akkor nyújthattak volna adókedvezményt vagy adómentességet a cégnek.

A szagterhelés az elmúlt időszakban valamelyest csökkent. A cég folyamatosan fejleszti a technológiát, figyelik a széljárást. Az üzemből elszívott levegő mennyiségét szabályozhatóvá tették. A biofilterben június 12–14. között 450 köbméter fenyőaprítékot cseréltek. Tavaly 40 fát ültettek a gyár területén. A tervek szerint 2021-ben kezdik a fehérjefeldolgozó szagemisszió kibocsátás csökkentési nagyberuházásának végső ütemét.

10 év, 35 millió a közösségeknek

A cég a közleményében arra is kitért, hogy az elmúlt öt esztendőben 477 898 482 forint adót fizettek az önkormányzatnak iparűzési adó, telekadó, építményadó és gépjárműadó címen. Az elmúlt tíz évben több mint 35 millió forinttal támogatták több helyi intézmény játszótér-felújítását, eszközbeszerzését, a gyermekkarácsonyt, a kiváló tanuló, kiváló sportoló kezdeményezéseket. Az ATEV Zrt.-nél működő lakossági gyűjtőhelyen a hódmezővásárhelyiek díjmentesen elhelyezhetik az elhullott állataikat. Ez egyedülálló megoldás az országban.

Megemlítették, korábban a városvezetéssel kiegyensúlyozott kapcsolatuk volt. A jövőben is nyitottak a konstruktív együttműködésre, a lakosság tájékoztatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában