Helyi közélet

2020.06.21. 10:30

Aki kultúrára vágyik, most csak könyvre tud költeni

Átalakult a könyvpiac az utóbbi hónapokban: a webshopok vették át a boltok szerepét a karanténidőszak alatt. Bár kevesebb kiadvány fogyott, az online rendelés így is szép forgalmat bonyolított, hiszen a kultúrára félretett pénzt most csak könyvekre lehetett elkölteni.

Timár Kriszta

Szeged, mit olvastunk a karantén alatt? fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Június elején rendezték volna az Ünnepi Könyvhetet, ami a tervek szerint szeptemberre tolódik. Olvasni persze ettől még lehet, sőt a karantén idején vélhetően a legtöbb embernek több ideje is volt erre. De meglátszott-e ez a könyvkereskedők forgalmán? Erre kerestük a választ néhány könyvkiadó segítségével.

A szegedi származású egykori híradós, Bárdos András, a XXI. Század Könyvkiadó tulajdonosa úgy fogalmazott, a könyvhét alkalom arra, hogy a kiadók egymással és a vevőkkel találkozzanak, kereskedelmi szempontból azonban nem annyira fontos. A rendezvény elmaradása tehát nem befolyásolta jelentősen a forgalmat, a karanténidőszak azonban valóban átalakította a vásárlási szokásokat.

– Áprilisban a könyveink 80 százalékát online értékesítettük, ami óriási változást jelent. A webshopunk forgalma 3-4-szeresére nőtt, és ami érdekes, azóta sem esett vissza – mondta el lapunknak. Tapasztalatai szerint mivel nem volt mire költeni, aki kultúrára szánt pénzt, az könyveket vásárolt. Ez persze jóval kevesebb forgalmat jelentett, mint korábban, de bíznak benne, hogy a karácsonyi időszak visszahozza majd azt, ami most kiesett.

Az Álomgyár Kiadónál is megérezték, hogy a személyes vásárlás hónapokra leállt, ennek ellenére nem változtattak korábbi terveiken és a karanténidőszakban is jelentettek meg új könyveket.

– Az online vásárlás átvette a bolti forgalom szerepét. Utólag úgy gondoljuk, hogy az „előre meneküléssel” elértük azt, hogy kisebb veszteségekkel ugyan, de megússzuk a vészhelyzetet. Számunkra az a legfontosabb, hogy minden munkatársunk egészséges maradt, és az olvasóink is elérték azokat a könyveket, amelyekre vártak – nyilatkozták írásos megkeresésünkre a kiadó vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában