Átlépte az 1000 milliárd forintot

2020.06.23. 16:00

Népszerű a Fogyasztóbarát lakáshitel

Minden jelentős hitelintézet kínálja a konstrukciót, egy átlagos hónapban már 40-50 milliárd forintnyi az új folyósítás.

K. A.

Forrás: Pixabay

A Magyar Nemzeti Bank 2017-­­ben elindult minősített fogyasztóbarát lakáshiteleinek állománya mára meghaladja az 1000 milliárd forintot, ez közel 80 ezer lakossági szerződést jelent.

A fogyasztóbarát lakáshitelek törlesztőrészlete olcsóbb, az ügyfelek összköltsége kisebb. Valamennyi fix kamatperiódust tekintve rekordalacsonyak a hi­telek THM-értékei.

Áprilisban az állami kamattámogatásos minősített fogyasztóbarát lakáshitelt 3,16 százalék, az öt évig fix kamatút 3,42, a tízévest 3,95, a futamidő végéig rögzítettet pedig 4,76 százalék THM-mel folyósították a bankok. Az átlagos felvett hitelösszeg 12,2 millió forint, a jellemző futamidő 17,5 év, szemben a nem minősítettek 9 millió forintjával és 16 évével.

A Magyar Nemzeti Bank sze­­rint a csak fix kamatozással elérhető fogyasztóbarát la­káshiteleknek is köszönhető, hogy az ügyfelek az egyéb kölcsönöknél is szinte kizárólag a fix megoldást választják a kockázatosabb, változó kamatozás helyett.

A hosszabb időre történő ka­­matrögzítés a népszerűbb a lakosság körében, az áprilisban kihelyezett fogyasztóbarát lakáshitelek 91 százaléka leg­alább 10 évre rögzített. Ezek nem­­csak lakásvásárlásra, épí­­tésre, fejlesztésre vehetők igény­­be, hanem a korábbi magasabb, vagy változó kamatozású hiteleik is kiválthatók velük.

A hitelbírálati idő az értékbecslés rendelkezésre állásától maximum 15, állami kamattámogatott hitelnél 25 munkanap. A folyósítási határidő a feltételek teljesítésétől számított 2, állami kamattámogatásnál 5 munkanap. A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában