A sufniból a konténerbe kerültek

2020.06.08. 13:19

Az eddigi legtöbb e-hulladék gyűlt össze Vásárhelyen – Galéria

Mintegy 480 regisztráló körülbelül 420 köbméter elektronikai hulladékot adott le a hétvégi hulladékgyűjtésen. A vásárhelyi bevásárlóközpont parkolójába reggeltől kora délutánig hordták rendületlenül a kiszolgált eszközöket.

T. Sz.

Hatalmas mennyiség, mintegy 420 köbméter elektronikai hulladék gyűlt össze szombat délelőtt a vásárhelyi bevásárlóközpont parkolójában.

Fotó: Tábori Szilvia

Háztartások eldugott szegletéből előkerülő elektronikai hulladékok gyűltek nagy halomban a Vásárhelyre kihelyezett konténerekbe, vagy kerültek egyből a teherautók rakterébe. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület által szervezett szombati e-hulladékgyűjtésen az eddigi legnagyobb mennyiség, 420 köbméter gyűlt össze. Az akciót koordináló környezetvédelmi cég már a helyszínen szelektíven pakoltatta le tulajdonosaikkal a feleslegessé vált használt cikkeket, amelyek később előkészítés után újrahasznosítókban végzik.

Hatalmas mennyiség, mintegy 420 köbméter elektronikai hulladék gyűlt össze szombat délelőtt a vásárhelyi bevásárlóközpont parkolójában.
Fotó: Tábori Szilvia

 

A helyszínre érkezőket Ma­­gyar Csilla szállításszervező irányította. Ahogy mondta: egyik-másik leadott eszközön jól látszik, talán évtizedeket töltött a szabad ég alatt. Látott már itt fadobozos Duna televíziót, és az ipari műemlékek mellett számtalan érdekességet. Érdemes tudni, hogy a régebbi típusokban olykor emberre és környezetre is veszélyes komponenseket – például ólmot, krómot, kadmiumot, esetleg hi­­ganyt – is tartalmazó alkatrészek találhatók, amelyek így nem a természetbe kerülnek vissza. A begyűjtött elektromos és elektronikai berendezések olyan másodnyersanyagaiból pedig, mint a vas, réz, kábel, nyáklemez, arany és ezüst, is­­mét értékes termékek nyerhetők.

A vásárhelyiek mellett szomszédos településekről is érkeztek, de volt példa arra is, hogy az egy utcában lakók összefogva pakolták fel a felesleges eszközöket egy utánfutóra.

A lakosok főként hűtőt, mo­­sógépet, mosogatógépet, tűz­he­lyet, képcsöves televíziókat és egyéb elektronikai holmikat szállítottak az ingyenes át­­vételre. Egyikük Vásárhely peremkerületéről érkezett, és régóta porosodó televíziót, porszívót és egy kiszuperált hűtőt adott le. Mint elmondta, tudja, hogy sokszor ezek a hulladékok a kommunális kukákban, vagy rosszabb esetben árokparton végzik. Ezért különösen hasznos a szervezett gyűjtés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában