Helyi közélet

2020.06.02. 19:30

Betelt a pohár: molinókkal üzennek az illegális szemetelőknek

Állati tetemet is dobtak már ki Kiskundorozsmán a hulladéksziget mellé, pedig ez tilos. Mihálffy Béla önkormányzati képviselő óriásmolinókkal figyelmezteti az illegális szemetelőket a szabálysértésre.

Kiss Anna

Csak fém, papír, műanyag és üveg dobható a szigeteken lévő tárolókba. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

– Elszomorít, amit az erdőkben, a tópartokon, a Tisza partján és az utak melletti árkokban látok. Borzalmas állapotok uralkodnak az illegális szemetelés miatt, ami már a központban lévő szelektív hulladéklerakó szigeteinknél is megjelent – mondta lapunknak Mihálffy Béla, Kiskundorozsma egyik önkormányzati képviselője. Hozzátette, vannak, akik nem rendeltetésszerűen használják a három szigetet Dorozsmán, ezért a napokban molinókat helyezett ki, hogy felhívja a szabálysértők figyelmét a helyes használatra.

Kiemelte, a lakók rendszeresen jelzik, hogy valakik bútorokat, autógumikat, kommunális hulladékot és elektronikai cikkeket is kidobnak. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. munkatársai pedig arról tájékoztatták az önkormányzati képviselőt, hogy nemegyszer szembesültek már állati tetemekkel, amikor elszállították a környékről az illegális hulladékot.

Csak fém, papír, műanyag és üveg dobható a szigeteken lévő tárolókba.
FOTÓ: KARNOK CSABA

– Szegeden több képviselő is kezdeményezte már az ilyen hulladéklerakók megszüntetését éppen az áldatlan állapotok miatt. Azt gondolom, hogy ezek hasznosak, ha rendeltetésszerűen használják a lakók, ezért mi nem akarjuk eltávolítani. Ehelyett molinóval üzenünk az illegális szemetelőknek, hogy a többségi társadalom mit gondol róluk. Bízom abban, hogy így csökken majd a szabályszegők száma – magyarázta.

Már ottjártunkkor látszott, hogy hatásos a molinó, hiszen a Faragó téren például a szemét a tárolóban volt, a környéken sem bútor, sem elektronikai cikk nem volt kidobva.

Hazánkban egyébként egy kormányrendelet szerint szabálysértést követ el és 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen vagy nem az arra kijelölt helyen engedély nélkül lerak. A rendeletet azonban nyáron módosíthatják, ugyanis a klímavédelmi akcióterv egyik célja, hogy a jövőben ne szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek számítson az illegális hulladéklerakás, és a pénzbírság összegét is emelni tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában