Helyi közélet

2020.06.17. 19:00

Drága lett a fertőtlenítés

Több hónapnyi termékhiány után ismét lehet kapni fertőtlenítőszereket. Az árak azonban jelentősen felmentek: van olyan, aminek literenkénti ára 24 ezer forint.

Timár Kriszta

Már nem számít hiánycikknek a fertőtlenítő, viszont jelentősen megdrágult. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Az elmúlt hónapokban rengeteg szó esett arról, hogy kü­­lönböző termékeket milyen extrém mennyiségben vásároltunk fel. Vécépapírból Magyarországon szerencsére nem lett hiány, élesztőt azonban például sokáig hiába kerestek a háziasszonyok, egy rövid időre pedig a konzervek és száraztészták is eltűntek a boltok polcairól. Csakhogy volt még egy termékcsoport, amely hosszú időre elérhetetlenné vált a magyar háztartások számára: ez pedig a fertőtlenítőké. Sem a lakás, sem kezünk tisztítására nem volt elérhető termék gyakorlatilag hónapokig, nem véletlen, hogy olyan cégek is átálltak ezek gyártására, amelyek korábban teljesen más pro­­fillal működtek. Mostanra helyreállt a kereslet és a kínálat egyensúlya: ismét lehet mindent kapni. Aki azonban még emlékszik, mennyibe kerültek korábban ezek a termékek, igen­­csak meglepődhet.

Már nem számít hiánycikknek a fertőtlenítő, viszont jelentősen megdrágult. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A konyhai fertőtlenítő spray-­­t például, amit januárban még 899 forintért vehettünk meg, most 1149 forintért árulják ugyanabban a drogériában. Az egyik legismertebb márka felülettisztító fertőtlenítő törlőkendője 749 forintról 5 hónap alatt 899 forintra emelkedett. A legdurvább drá­­gulást a kis kiszerelésű kézfertőtlenítő gél esetében ta­­pasztaltuk. Kollégánk még a hazai veszélyhelyzet kihirdetése előtt 500 forintért vásárolt egy jónevű készítményt. Az 50 milliliteres flakont elnézést kérve adta ki neki a patikus, mint mondta, „jól felment az ára”. Most ugyanezt egy drogériában csaknem 1200 forintos áron adják, vagyis a termék li­­terenkénti ára 24 ezer forint.

A jó fertőtlenítő kétféle al­koholból áll: nagyobbrészt az itthon is előállítható kukoricából nyerhető etil-alkoholból, kisebbrészt a propilénból gyártott alkohol-izopropilból, amelyet az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban gyártanak. Ez utóbbi ára márciusban literenként 300 forintról 2000 forintig emelkedett.

Hogy ez-e az oka a termékek drágulásának, nem sikerült megtudnunk: kérdéseinket ugyan elküldtük az egyik ismert termékcsalád gyártójá­nak, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában