Szegedi Ítélőtábla

2020.06.29. 17:30

Elítélték a nigériaiaknak dolgozó pénzmosókat

Kilenc vádlott ellen pénzmosás büntette miatt indított ügyben döntött a Szegedi Törvényszék.

Frissítés: Hlybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a pénzmosás büntette miatt C. J. C. J. és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék elsőfokú ítéletét. Így a vádlottak jogerős büntetése pénzbüntetéstől 5 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésig terjed.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Korábban írtuk: Az I. rendű vádlottat, egy Magyarországon élő nigériai állampolgárt a törvényszék 5 év, a II. és III. rendű vádlottat 3-3 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A IX. rendű vádlott 1 év 8 hónap szabadságvesztést kapott, míg a többi vádlott esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott a Szegedi Törvényszék.

Az elsőfokú ítélet szerint az I. rendű vádlott két nigériai személlyel ismerkedett meg, akik 2015-ben azzal bízták meg, hogy részben ő, részben az általa beszervezett személyek magyarországi bankoknál bankszámlát nyissanak. Mindezt azért, hogy azokra külföldi személyektől és gazdasági társaságoktól nagy összegű dollár és euró átutalásokat fogadjanak. A beérkező pénzeket rövid időn belül készpénzben fel kellett venniük, majd át kellett adniuk egy Ausztriában élő ghánai személynek.

Cserében a vádlottat minden átutalás esetében az átutalt összeg 10 százaléka, míg a számlát nyitó, a beérkező pénzeket felvevő és továbbító személyt az átutalt összeg további 10 százalékát kapta.

Az eljárás során azonosított, külföldi cégektől és magánszemélyektől érkezett átutalások minden esetben bűncselekmény elkövetéséből származtak. Az ismeretlen elkövetők megszerezték a sértettek bankszámlaszámát, a számlavezető bankjuk nevét, feltörték e-mail fiókjukat, majd a sértett nevében annak e-mail címéről, máskor faxon, a sértett bankjának átutalási megbízásokat küldtek.

A bűncselekményt a vádlottak az I. rendű vádlott irányításával követték el. A megnyitott bankszámlára legalább 61 átutalás történt. Így összesen 307,7 millió forintnyi érték érkezett be az országba, amelyből 54 átutalás kapcsán mintegy 254,7 millió forintot vettek fel a vádlottak.

A vádlottak tudtak arról, hogy az általuk felvett összegek büntetendő cselekményből származnak, és a pénzt ennek ismeretében szerezték meg. A bankszámlák megnyitására és felhasználásra jellemzően Szegeden, néhány esetben Budapesten került sor.

A bűnszervezet működése 2015 szeptemberétől 2017 április végéig tartott, ekkor fogták el a gyanúsítottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában