Trianon 100

2020.06.04. 19:50

Emlékezni és megmaradni

Az Országzászló emlékműnél gyűltek össze az emlékezők a Nemzeti Összetartozás Napján Csongrádon.

Majzik Attila

Csongrád – Emlékezni és emlékeztetni jöttek. Az elmúlt száz év megmutatta a magyarság összetartását. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A harangzúgás, majd a himnusz eléneklése után Bedő Tamás polgármester tartotta meg emlékező beszédét. Elmondta, a trianoni békediktátum nemcsak egy ország, de majdnem egy nemzet megszűnését is jelentette. – Magyarország az I. Világháború legnagyobb vesztese volt, most mégis itt vagyunk és emlékezünk. És ezért fontos az Összetartozás napja, hogy ez így is maradjon. A nemzeti gondolatot tovább kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak – fogalmazott a polgármester.

Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, meg kell ismertetnünk a fiatalabb nemzedékkel a békediktátum borzalmait és meg kell tanítani őket cselekedni a nemzeti összetartozás jegyében.

Az emlékező beszédek után az eredetileg erre az alkalomra beregszászi, óbecsei, gyergyóremetei és gyergyószentmiklósi előadók közreműködésével készített kisfilm hanganyagát hallhatták, illetve az Alföld Néptáncegyüttes előadását láthatták a résztvevők.

Szentesen az 1920-as eseményeket korabeli dalokkal idézték meg, amik reggel 9 órától szóltak a Városházánál. A délutáni megemlékezésen a magyar, majd a székely himnusz eléneklése után a Szentesi Református Nagytemplomi Egyházközség zenekara adott elő emlékdalokat, ezt követően az egyházak képviselői tartottak emlékező beszédet. A rendezvény részeként emlékzászlókat helyeztek el, majd Szabó Zoltán polgármester tartotta meg beszédét. A városvezető kiemelte, összefogva, összetartozásban ez a nemzet mindig talpra állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában