Változást hoz az új évad a teátrum vezetőségében

2020.06.12. 17:06

Évadot zárt a szegedi színház társulata – Fotók

A bérletes nézők száma növekedett, a sikerprodukciók pedig egymást követték a Szegedi Nemzeti Színház 2019/2020-as évadában, melyet a járványhelyzet miatti rövidített volta ellenére is sikeresnek ítélt Barnák László, igazgató az évadzáró társulati ülésen. A zenei vezetői pozíció tekintetében változást hoz a jövő évad.

Koós Kata

A színház munkatársai maszkban, egymástól biztonságos távolságban helyet foglalva vettek részt az évadzáró ülésen. Fotó: Frank Yvette

– Az összes nézőszámunk meghaladta a 91 ezret, mely közel nyolcezer fizető nézővel többet jelentett a tavalyi évadhoz képest. Ez az eredmény sikere a városnak is, hiszen arról tanúskodik, hogy a szegediek szeretik a kultúrát, a színházukat – fogalmazott Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója a társulat pénteki évadzáró ülésén.

Elmondta: a tavalyihoz képest mintegy hétmillió forinttal nőtt a bérletbevétel is, emellett százmillió forint értékű műszaki fejlesztés történt. A színház repertoárján 15 darab szerepelt, melyek közül kiemelt sikert arattak a Valahol Európában és a Mágnás Miska produkciók, a legnépszerűbb előadásnak azonban a Hamupipőke mesebalett bizonyult, mely összesen 17 ezer nézőt vonzott a teátrumba.

 

A pandémiás helyzet miatt meghiúsult előadások következtében összesen 90 millió forint vesztesége keletkezett az intézménynek. Az elmaradt bemutatókat azonban ősszel pótolják majd, az új produkciók sorában pedig többek között két opera, ugyanennyi musical és kortárs balett előadással, vígjátékkal és fekete komédiával is várják majd közönséget.

Az évadzáró ülésen az igazgató gratulált a Szeged Napja alkalmából városi kitüntetésekben részesült színművészeknek: Jakab Tamást Szeged Kultúrájáért-díjjal, Varsányi Annát pedig Kölcsey Éremmel méltatták. A társulat szavazatai alapján az idei művészeti díjak nyerteseit is kihirdették. Az Énekkari Nívódíjat Kismárton Ilona, énekkari művész, a Vaszy Viktor-díjat Pávleti Szilvia, operatitkár, az Imre Zoltán-díjat Kiss Róbert, balett-táncos, a Makó Lajos-díjat Rétfalvi Tamás, színművész, a Varga Mátyás-díjat pedig Benkocsné Kóródi Erika, díszletvarró tárvezető kapta.

Az évad végén nyugdíjba vonult Tirláné Tóth Ágnes, adminisztrátor és Altorjay Tamás színművész. A társulattól búcsúzott továbbá Laczák Boglárka, Krupp Bence, Sztarenki Pál és Nemes Roland. Emellett új zenei vezetővel kezdi majd az új évadot a teátrum: Dinnyés Dávid zeneszerző veszi át a zenei igazgatói posztot Gyüdi Sándortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában