A Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőt kétévente rendezik meg általános iskolások részére

2020.06.23. 12:53

Ezüstöt hoztak a szegedi diákok

Harmincöt iskola csapata nevezett az országos versenyre, amelyen a szegedi Fekete István Általános Iskola háromfős csapata a második helyet szerezte meg. Egy űrbányász expedíció emblémájának és űrhajójának a megtervezése is a feladatok között szerepelt.

Tóth A. Péter

Az ezüstös csapat tagjai kaptak egy-egy SkyWatcher Dobson teleszkópot, ezekkel megtanulhatják a komolyabb teleszkópok használatát.

Fotó: Bezdán-Gauder Graciella

– A gyerekek nagyon boldogok voltak. Már akkor örültek, amikor megtudták, hogy bejutottak a döntőbe. A nap elején még egyikük sem mert arra gondolni, hogy ilyen szép eredménnyel végeznek, arról beszéltek, milyen jó lenne hazavinni a kiállított nyeremény távcsöveket. Nagyon izgultak, mert nehezek voltak a feladatok, így még értékesebb lett számukra a helyezés – mondta lapunknak felkészítő tanáruk, Bezdán-Gauder Graciella.

A Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőt 2 évente rendezik meg. A versenyre a Kárpát-­medencei magyar általános is­­­kolásokat várták, határon túlról is indulhattak diákok. Idén Szegedet a Fekete István Általános Iskola csapata, Dobó Zoltán Dávid, Ruzsa Bence Márk és Gulyás Bence Sándor képviselte.

– Egy kicsit bezavart a járvány, a 3. levelezős fordulót csak online konzultálva tudtuk megoldani. Ezt követően a további felkészülés is online zajlott, ki­véve az utolsó két hetet, amikor már együtt tudtunk az iskolában készülni – magyarázta.

Az ezüstös csapat tagjai kaptak egy-egy SkyWatcher Dobson teleszkópot, ezekkel megtanulhatják a komolyabb teleszkópok használatát. Fotó: Bezdán-Gauder Graciella

Minden fordulóban volt észleléssel, megfigyeléssel, méréssel kapcsolatos feladvány. A Nap delelési magasságának mé­rése, a Hold és a Vénusz keringésének megfigyelése némi fejtörést okozott a fiúknak. Kreatív feladatokat is kaptak, ilyen volt például egy űrbányász expedíció emblémájának és űrhajójának a megtervezése.

– Egy előadást kellett tarta­nunk, az előző fordulókban megtervezett űrbányász misszióról hazatért űrhajósok be­­számolójának előadására öt percet kaptunk. Fantasztikusan sikerült az előadás, mindenkinek nagyon tetszett, mert a szakmaiság mellett a humort is belevitték a srácok – tette hozzá tanáruk.

Változatos feladatok várták a tatabányai döntőben szereplőket: totó, igaz-hamis, kakukk­tojás, puzzle, csillagképek fel­­ismerése és megnevezése, űr­­eszközök felismerése képről, méret- és távolságarányos Föld–Hold makett készítése gyurmából mind-mind megoldásra várt.

– Nagyon boldog és büszke vagyok, szívügyem a tehetséggondozás. Évente 4-5 különböző versenyre készítek fel diá­­kokat, amelyeken rendszeresen szép eredményeket érünk el. Számomra ezek a sikerek visszajelzést, megerősítést és motivációt adnak – mondta Bezdán-Gauder Graciella.

Zsombói sikerek

A versenyen a zsombói NasaStars005 nevű csapat is részt vett. A Fábián Polli, Mangó Málna és Korsós Jázmin alkotta csapat a döntőben az ötödik helyet szerezte meg. A Zsombói Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulóit az internetes fordulók során Tóth Andrea fizikatanár készítette fel. A döntőben külön megemlítették, hogy a tanárnő az országban egyedülálló módon rajtuk kívül még hat csapatot készített fel. ezt a szervezők külön jutalmakkal és oklevelekkel értékelték.

A zsombói lányok ötödikek lettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában